Керівниця благодійного фонду розповіла про побори у Рівненському онкодиспансері

Фото ілюстративне

Керівниця Рівненської Обласної Членської Благодійної Організації «Серце дітям України» Марина Кузмічова на своїй сторінці у Facebook розповіла про корупцію в Рівненському обласному протипухлинному центрі. 

Подаємо текст без змін:

Величезна ракова пухлина корупції через жагу власного збагачення, зневага і байдужість до пацієнта розростається з кожним роком все більше в Рівненському обласному протипухлинному центрі (онкодиспансер).
Історії знедолених людей, виснажених хворобою та протиправними поборами постійно доносяться до мене. Люди з онкодіагнозами часто дзвонять до нас з надією отримати кошти, та ми не можемо нічим зарадити.
Завдяки медичній реформі протипухлинний центр отримає в цьому році 72 млн. гривень, що на 45 млн. гривень більше, ніж минулого року. Цифра вражає. Але чи змінили ці плюс 45 млн. якість обслуговування? Чи зменшили ці плюс 45 млн. немилосердні «благодійні» внески та хабарі?
Для того, щоб отримати кошти від НСЗУ заклад мав зробити оптимізацію. Головний лікар зменшив кількість завідуючих відділень, віддаючи всі повноваження господарювання у трьох відділеннях (Радіології 1, Радіології 2 та відділення хіміотерапії) одній людині - Тетяні Дмитрівній Щегловській. Про пані Щегловську та її апетити відомо широкому колу рівнян, історії про пані Щегловську відомі і поза межами області. Зауважу, я не зачіпатиму професіоналізм пані Щегловської, бо думаю, що людина, яка роками працює в цьому центрі, знає свою справу, тому позбавте мене від коментів про святість цієї лікарки.
Епізод 1. Дзвінок:
- Пані Марино, я проходжу курси хіміотерапії у рівненському онкодиспансері…
- Вибачте, з дорослою онкологією ми не працюємо.
- Я знаю, але хочу з вами поділитися змінами, які останнім часом відбуваються у лікарні, бо ви підтримуєте реформи, а я бачу, що вони нічого не дають, все тільки погіршується. Раніше мій чоловік у телефонному режимі домовлявся з лікарем про дату чергового обстеження та капання хімії. Ми приїжджали з ліками, мені прокапували їх і ми їхали додому. Та тепер у відділенні діють нові правила. Ми маємо просидіти, часом цілий день, в коридорах, щоб дочекатися дозволу завідуючої на проходження капання. Наш лікар тільки розводить руками, бо нічого зробити не може. Інші пацієнти розповідають, що часом і не отримають цього дозволу і ідуть десь поряд шукати житло, щоб двічі не добиратися до обласного центру.
- А в чому ж причина відмови? Можливо, аналізи впали чи місць немає?
- Та ні, ми просто не можемо дочекатися, коли вона з’явиться у себе, а медсестри просять зачекати. А лікарі не беруть на себе відповідальності і ми чекаємо. Ну і крім того, через медсестричок нам передають, скільки ми маємо заплатити, щоб пришвидшити процес.
- За що платити?
- Місць наче б то немає: або чекайте, або платіть. Хоча зараз в період епідемії палати напів порожні.
- І ви платите?
- А що нам лишається робити?
Я телефоную до знайомої медсестрички з протипухлинного. Коротко оповідаю почуте. У відповідь: «Я не працюю у тому відділенні, але чула, що пані Щегловська встановлює там такі ж правила, що і в себе в радіології».
Епізод 2.
Таких історій є багато і вони вже нікого не дивують. Та не дивують вони до тих пір, доки це не стосуватиметься твоїх рідних або знайомих. В моїх знайомих померла мама від раку. Лікування було дорогим і виснажливим, починали вони лікуватися у пані Щегловської та остання витівка лікарки змусила їх звернутися в протипухлинний центр іншої області. Пані лікарка виписує кращий препарат на проходження хіміотерапії, наявний державний може завдати шкоди, адже стан жінки дуже важкий. Тому, звичайно, родичі погоджуються на купівлю кращих ліків. Але ж в аптеках цього препарату немає і є лише у провізора, телефон якого пані Щегловська люб’язно дає родичам. Вартість препарату шокувала - 25 тис. грн за один флакон. Діти цієї жінки почали шукати цей препарат у аптеках інших міст, обдзвонювали й інших лікарів з інших областей. Їм вдається знайти постачальника, який співпрацює з лікарями київської лікарні. У цього постачальника той самий препарат того ж виробника і того ж дозування коштує 15 тис. Це 10 тисяч різниці на одному флаконі ліків. Звичайно, вони купують той, що коштує дешевше. Коли приїжджають, щоб заступити на чергову хімію, пані Щегловська відмовляється капати цим препаратом. «Там де купили, там і капайтесь, цей постачальник неперевірений», - відповідь пані лікарки. Вони їдуть у Київську лікарню, прокапуються цією хімією. Справді, призначення пані Щегловська зробила правильно, лікарський досвід її не підвів, ці ліки продовжили на рік життя цій жінці (вона навіть ще й по городу поралася, так їй полегшало). Але відмовити у лікуванні людині тільки через те, що ти втратила свій навар з продажу ліків – це злочин.
Епізод 3.
Для того щоб пройти опромінення, хворий має купити собі сам витратні матеріали, зокрема захисний щиток. Якщо хворий з іншої області, має оплатити і за опромінення понад 10 тис. гривень благодійного внеску. Крім того, є сума, яку медсестри збирають з хворих взагалі незрозуміло за що. Не заплатиш – не пройдеш опромінення. Такі правила діяли до реформи, такі ж правила діють і зараз. А ви знаєте скільки НСЗУ заплатила лікарні за курс опромінення одного хворого? 30 000 грн на один курс опромінення. Так на що ж саме збираються кошти? Нагадую, керує відділенням та сама пані Тетяна Дмитрівна Щегловська.
Про ставлення до пацієнтів у цьому закладі я взагалі мовчу. «Не заплатиш - навіть і не підійдуть», - такі відгуки часто чуєш від пацієнтів Рівненського протипухлинного центру.
Згідно із реформою, послуги, що оплачує НСЗУ, надають безкоштовно. Царювання і проходження процедур за вказівкою виключно завідуючої у відділеннях реформами непрописано. Є лікуючий лікар, який несе відповідальність за повне лікування хворого. Можливо, ця інформаціє допоможе вам та переконає вас не платити невмотивовані «благодійні внески». В цьому році НСЗУ оплачує:
1. 33.360 млн грн – діагностика та радіологічне лікування (опромінення) дорослим та дітям
2. 20.074 млн грн – діагностика та хіміотерапія дорослим та дітям
3. 14.9 млн грн – хірургія дітям та дорослим
4. 1.7 млн грн – стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям
Я зовсім не розумію, чому скрізь є допис «і дітям», адже лікують онкохворих дітей у нас в області виключно в відділенні онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні. У протипухлинному діти проходять лише опромінення і то, приїжджаючи туди з анестезіологом з обласної дитячої і з уже розписаним дозуванням. Крім того, стабілізацією стану дитини після опромінення займаються також лікарі обласної дитячої. Щоб домовитися про час опромінення, мамам доводиться на пів дня лишати хвору дитину в обласній дитячій, а самим їхати «на поклон» до пані Щегловської. Системи електронного попереднього запису, який би унеможливлював хабарництво, у цьому відділенні також не існує. Нагадаю, що за один курс опромінення НСЗУ платить 30 000 грн протипухлинному центру. Так от, більше ніякого лікування діти в протипухлинному центрі не отримують.
Також в мене є питання про стаціонарне паліативне лікування і дорослим, і дітям. Невиліковних випихають з цієї лікарні як щось не потрібне. Ті, хто знають про Дядьковицьке паліативне відділення везуть своїх родичів туди, тому що на сьогодні це, мабуть, єдине паліативне відділення яке надає якісну допомогу хворим. На що ідуть ці 1,7 млн. гривень?
Проводити реформи медичної галузі можливо тільки за умови звільнення охоплених метастазами корупції більшості головних лікарів, їх замів, завідуючих відділень та очільників обласних управлінь охорони здоров’я. Наявність, як у цьому випадку, додаткових 45 млн. гривень нічого не змінює. Я дуже прошу очільника області пана Віталія Коваля та очільника рівненської обласної ради Олександра Данильчука втрутитись і змінити такий ганебний стан речей у лікарні, в якій змушені лікуватися знедолені люди, виснажені найважчою хворобою і величезними сумами хабарів. Потрібна Ваша політична воля, щоб медична реформа успішно запрацювала у нас в області і, зокрема, у Рівненському протипухлинному центрі.


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...
  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...