Іван Сівак: " Мій улюблений ритуал – це кава зранку"

Фото ілюстративне

Як часто ви щиро посміхаєтеся? Скільки причин на день знаходите для того, щоб порадіти і здивуватися очевидному? У рівнянина Івана Сівака – неодноразового переможця чемпіонатів світу з танців на візках, здається, окрім вміння прекрасно танцювати є ще один дар – знаходити щось добре та позитивне навколо.

Для довідки: На початку грудня він виборов “золото” та “срібло” на чемпіонаті світу зі спортивних танців на візках. У категорії “Men’sFreestyleSolo” став кращим та здобув “золото” змагань, а у “Men’sSingle” спортсмен виборов друге місце. Загалом за його плечима сім перших місць з різних чемпіонатів світу. Іван Сівак – заслужений майстер спорту України.

Відео переможного танцю оприлюднили на сторінці “World Para Dance Sport”.

Розкажіть про ваш шалений ритм життя та графік. Як виглядає ваш день? Чи є ритуали обов’язкові?

– Мій улюблений ритуал – це кава зранку (сміється,- ред.). Не знаю, чи шалений мій графік, але він розписаний зранку й до вечора. На початку дня найважливіше – це розбудити, нагодувати та відправити в школу дитину. Це завдання не з легких, бо на початку ще треба розбудити себе (сміється, – ред.).  Для мене головне – це навчання дитини, мої тренування – цьому я і присвячую левову частину часу.

У вас в «Інваспорті» написано: «Вони знають ціну перемоги», а яка ваша ціна перемоги?

– Кожен спортсмен знає ціну. Скільки вкладав у себе зусиль сам спортсмен, скільки –тренери і люди, які забезпечують відповідні умови для тренувань. На нашу перемогу працює дуже багато людей. Ви зараз перебуваєте в Рівненському регіональному центрі “ІНВАСПОРТ”, де є всі умови, щоб люди з інвалідністю могли займатися спортом, не думати про місце, інвентар, методики. Тут щодня працюють люди, щоб ми займалися в чистому залі, нас тут зустрічають щиро і з посмішкою.

А якщо порівнювати умови для тренувань деінде і тут?

– В жодному регіональному центрі немає такого залу як у нас. В основному – це маленькі офісні приміщення, а в нас є досить хороша база і для тренувань з танців, пауерліфтингу, настільного тенісу. Не в усіх областях є такі можливості. Що стосується інших країн, то коли ми виступаємо –для цього орендуються спортивні споруди, де ми виступаємо. І буває по-різному навіть у розвинених країнах можуть бути умови зовсім не пристосовані до нас. Все залежить від того, чи розвинений в тому регіоні той чи інший вид спорту.

У вас за плечима колосальний танцювальний досвід. Чи пригадуєте такий виступ, який став особливим, пам’ятним для вас?

– Є особливі моменти та переживання. Виокремити важко. Напевно, найперші виступи, нагороди. Вперше, коли ми зайняли перше місце було неочіковано, далі ми вже зрозуміли, що потрібно тримати планку і орієнтуватися на кращий результат. Перші медалі – найпам’ятніші.

Що є вашим мотиватором? Ми часто боремося із лінню, невпевненістю, що вам допомагає?

– Ми всі люди. Головне – не боротися, бо на це треба багато ресурсу і це тебе швидше поглине. Є інші моменти, на яких потрібно концентруватися, приділяти час. Щоб не боротися з лінню потрібно змінити фокус та зайнятися чимось цікавим. Потрібно стати продуктивним.

У вас така складна доля, свої пережиті випробування і, в той же час, така легка посмішка – як так вдається? Не жалітися, не нарікати, а бути оптимістом?

– Жалітися – це не в користь, теж не продуктивно. Коли це розумієш, то женеш такого характеру думки і йдеш далі. Звісно, бувають моменти, коли навертаються сльози, але, коли ти аналізуєш цей стан, то розумієш, що ти не плачеш за кимось, чимось, а просто шкодуєш себе. Потрібно йти вперед і більше займатися самовихованням.

Продовжіть речення…

Моя найулюбленіша країна… Україна.

Я хочу, щоб у Рівному з’явилося… хочеться, щоб було більше безбар’єрного середовища.  А взагалі цей рік, який минув відкрив для мене наше місто з іншої сторони: я потрапив у спільноту людей,яка займається вуличними, соціальними танцями –це спільнота сальси, аргентинського танго. Це відкриття дало мені багато знайомств із людьми, які займаються чимось цікавим. Я б хотів, щоб у Рівному ми більше бачили того, позитивного, що є у нашому місті.

Потрібно більше знати своє місто та своїх людей, люди в нас – неймовірні!

У вільний час я обожнюю… дивитися фільми.

Сенс життя… в дітях.

Даруйте за особисте питання, але ваша втрата – ваша дружина, як вдалося пережити, зібратися, повернутися ?

– Я не сам. Якби людина була сама їй довелося варитися у своєму казану, своєму горі і жаліти себе. А так, як я розумію, що в мене є відповідальність за нашу дочку, син вже старший є, внучка і ти розумієш, що мусиш брати себе в руки. Тоді ти по-іншому розумієш процеси в житті, відкриваєш їх по-новому, намагаєшся знайти вихід і свій шлях.

Ваша доня Даринка – скільки їх років, чим захоплюється?

– Їй – десять. Грає на фортепіано.  Мені дуже подобається, що вона займається, хоч не завжди з охотою,але я бачу її прогрес . Коли їздимо на новорічні свята до бабусі, то беремо електронне фортепіано з собою і слухаємо, як вона грає.

Щоб побажали усім?

– Шукати позитив у собі, навколо себе і ніколи не бійтеся. Пам’ятайте ваші двері  обов’язково відкриються!

 

svoi.media


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.
  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...
  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.