Еміне Джапарова у Рівному розповіла про вплив російської пропаганди та головні виклики інформаційної безпеки

Фото ілюстративне

15 липня Рівне відвідала перший заступник міністра інформаційної політики, кандидат в народні депутати від партії «Українська стратегія» Володимира Гройсмана Еміне Джапарова.

Насамперед вона розповіла про загрози інформаційній безпеці України, методи ведення гібридної війни проти України та інструменти, необхідні для захисту від російського впливу.

Нещодавно Еміне Джапарова повернулася з Міжнародної конференції з питань свободи медіа (Global Conference for Media Freedom), що відбулася у Лондоні.

Урядовиця розповіла, з якими проблемами стикається світова спільнота та як намагається їх вирішити:

- Наразі той шалений рівень пропаганди, маніпуляції, який ми бачимо з боку Російської Федерації, приголомшує. Жодна країна світу не знає, як з цим бути. Я щойно повернулася з Лондона. Наразі міжнародна спільнота намагається знайти рецепт, як бути з таким безпрецедентним, когнітивним впливом. Англійці та канадці заснували міжнародну коаліцію із захисту свободи слова. Перша глобальна конференція пройшла в Лондоні. Її учасниками були майже 2000 людей – урядовці, парламентарі, журналісти, а також міністри закордонних справ.

Тобто світ констатує, що статистика за останні кілька років за нападами на журналістів, за вбивствами журналістів, політичними переслідуваннями вражає. Якщо нам здається, що в нас не розкриваються злочини, вчинені стосовно журналістів, то це є світова проблема. Ця медіаконференція була, власне, зібрана, щоб обговорити ці проблеми. Але, окрім іншого, Україна мала можливість підняти й інші локальні проблеми – відсутність свободи слова на окупованих територіях. У 14-му році там відбулося згортання будь-якої свободи. Відімкнули сигнали українських ЗМІ та радіо. Коли окупували територію, окупували інфраструктуру, зокрема вежі та телечастоти. І на наших частотах зараз незаконно відбувається мовлення російських телеканалів. Це мовлення є токсичним. Навіть розважальний контент містить певні технології. Ми називаємо це фактом радіації. Це те, що ми не бачимо, але це те, що точно впливає на нашу свідомість, на наше бачення певних ситуацій. В доктрині Російської Федерації навіть чітко написано, що вони прописують методи когнітивного впливу. Це і є гібридна війна, коли інструментами демократії користуються проти самої демократії, - зазначила Еміне Джапарова.

Окрім цього вона також розповіла, що Росія використовує міжнародні майданчики, аби дискредитувати Україну в очах світової спільноти:

- Як відбувається гібридна війна – розповім на практиці. У вересні я щорічно беру участь на платформі ОБСЄ «Людський вимір». У ній беруть участь не тільки країни-члени ОБСЄ, але й громадські організації. Якось була ситуація, коли ми нарахували 13 організацій, які представляли Російську Федерацію. Їхня риторика зводилися лише до того, аби розповідати про те, що в Україні немає свободи слова. Коли ми запитували про свободу слова в Росії, то коментарів не отримували. Тобто мета цих організацій була одна: дискредитувати Україну та українське суспільство, – розповіла Еміне Джапарова.

 

- Росія об’єктивно має набагато більше ресурсів, ніж ми. Тому для нас важливо з одного боку берегти свободу слова, з іншого – убезпечитись, - додала вона.

Також Еміне Джапарова закликала українців, які часто подорожують, дивитись телеканал UA|TV, який у першу чергу зорієнтований на мовлення за кордоном, просити в адміністрації готелів, в яких вони залишаються, вмикати цей телеканал. Телеканал мовить кількома мовами: російською, українською, англійською, арабською, кримськотатарською.

Нагадаємо, як зазначала Еміне Джапарова, вона йде у політику від партії «Українська стратегія» Володимира Гроймана, щоб захистити інтереси України та українців та продовжити реалізацію розпочатих реформ. . Серед головних напрямків її роботи в Парламенті – питання деокупаціі Криму, захист прав корінного народу – кримських татар, захист громадян України, яких перетворили на Бранців Кремля на окупованих територіях та їхніх сімей.

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • 29-річна жінка народила в автомобілі по дорозі до Рівненського пологового будинку

    29 03 2024, 11:30
    Про це повідомили на офіційній сторінці "Рівненський обл...
  • На Рівненщину прибуде другий евакуаційний потяг із Донеччини

    29 03 2024, 10:35
    Цього разу людей поселятимуть у п’яти громадах Дубенськог...
  • На Рівненщині похоронили дев'ятьох Героїв

    29 03 2024, 10:20
    Щирі співчуття рідним і близьких загиблих Героїв. Вічна п...
  • 99 ракет і дронів:уночі росіяни вдарили по електростанціях в кількох регіонах України

    29 03 2024, 10:00
    У ніч на 29 березня російській війська атакували ракетами...
  • В Костопільській лікарні призначили нову керівницю

    29 03 2024, 09:47
    29 березня колективу Костопільської багатопрофільної ліка...
  • У Рівному медики швидкої врятували чоловіка, в якого раптово зупинилось серце

    29 03 2024, 09:10
    Медичної допомоги потребував 74-річний чоловік, який про...
  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...