Як безпечно стати поручителем при оформленні кредиту?

Фото ілюстративне

В наш час нерідко можуть трапитися випадки, коли рідні, близькі або друзі попросять вас стати їх поручителями.

В наш час нерідко можуть трапитися випадки, коли рідні, близькі або друзі попросять вас стати їх поручителями. Наприклад, вони матимуть намір взяти кредит і проситимуть підписати договір поруки, яким ви поручитеся за них перед банком, тобто підтвердите, що вони повернуть банку кошти.

Звісно, аби допомогти близькій людині, більшість з нас, не задумуючись, підпише такий договір поруки. Але, як свідчить практика, останнім часом почастішали випадки, коли поручителі залишаються в таких випадках обманутими. Тобто, поручившись за людину, яка не в змозі або не хоче згодом погасити свій кредит, у результаті поручителі самі стають боржниками, пояснюють юристи РОГО «Комітет виборців України».

Звісно, таких неприємних ситуацій було б менше, якби, з одного боку, у фінансових установах чітко пояснювали ризики, які може нести в собі укладення подібних договорів поруки. Адже, зазвичай, цього не робиться або ж пояснюється не до кінця чи в незрозумілій формі (складними реченнями, юридичними незрозумілими термінами тощо). З іншого ж боку, часто люди самі не читають уважно договорів, які підписують, не звертають уваги на деталі і не звертаються за порадою до юриста, котрий би міг кваліфіковано пояснити всі нюанси та ризики їх підписання.

- Згідно з вимогами статей 553 і 554 Цивільного кодексу України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов’язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов’язання боржником. У разі порушення боржником зобов’язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні (рівні) боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя, - пояснює виконавчий директор Рівненського КВУ, адвокат Микола Глотов. - Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Більше того, як стверджує Микола Глотов, для того, хто підписав договір поруки, існує ризик, що саме йому в результаті і доведеться повертати позичені кошти. Оскільки часто той, хто позичав, офіційно не володіє жодним майном, наприклад, все «записано» на маму, дружину, тещу чи дітей. Відповідно, і стягнути з нього нічого.

- Наприклад, ви самі не позичали, але поручилися за того, хто позичив кошти. І відповідно, якщо він не може заплатити гроші, то банк вимагатиме від вас їх заплатити. А, якщо ви не зможете чи не виявите бажання, але у вас є у власності офіційно зареєстрований автомобіль, будинок чи квартира, то саме на них і можуть звернути стягнення, тобто забрати Ваше майно в рахунок погашення боргу по кредиту, - каже Микола Глотов.

Якщо ж ви офіційно працюєте, то стягнення, за словами юриста, може бути звернуте і на вашу заробітну плату. Тобто щомісяця за рішенням суду із зарплати буде забиратися частина коштів на погашення кредиту. Коли ж сума кредиту і нараховані відсотки, пеня та інше складають кільканадцять тисяч, то може статися так, що все життя доведеться платити банку.

Тому перш, ніж підписувати договір поруки, юристи радять проконсультуватися із фахівцем. Йдучи в банк, можна попросити, щоб туди з вами пішов юрист/адвокат і перед підписанням договору переглянув його та пояснив вам усі ризики. Адже не завжди те, що скаже (пояснить) фахівець банку, буде об’єктивним, оскільки їхній інтерес – видати кредит. А ваш – захистити свої інтереси (перестрахуватися). Це може допомогти вам зробити саме незалежний фахівець.

Юристи стверджують, що існують випадки, коли через суд можна спробувати визнати договір поруки припиненим. І в такий спосіб захистити власне майно від того, щоб його не забрав банк. Але такі випадки є індивідуальними, і в кожній конкретній ситуації для того, щоб знати, як діяти, необхідно звертатися за порадою до юриста, адвоката чи іншого фахівця.

Марина НАЗАРЧУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.