У Рівному втомилися платити за «безкоштовну» медицину

Фото ілюстративне

Сьогодні у Рівному на круглому столі представники влади, медицини та громадськості обговорили насущні проблеми поборів у медичних закладах Рівненщини.

 Сьогодні у Рівному на круглому столі представники влади, медицини та громадськості обговорили насущні проблеми поборів у медичних закладах Рівненщини.

Стрижневою темою зустрічі стала корупція у лікарнях та оплата послуг, які гарантуються громадянам як безкоштовні. Адже ст. 49 Конституції України гласить, що кожен має право на охорону здоров`я, медичну допомогу та медичне страхування.

Проте на практиці ми бачимо зовсім інше – суцільні побори та сплати у благодійні фонди. Відтак, громадськість, разом із чиновниками й головлікарями намагалися знайти вирішення цієї загальноіснуючої проблеми, та виробити спільні напрацювання, щоб їх усунути.

Для початку голова правління РОВ ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" Юрій Лазаревич представив присутнім результати моніторингу Інститутом аналітики рівненських медзакладів . Згідно досліджень, 57 % респондентів не задоволені наданням медичних послуг (лише 20 % задоволені), 87 % опитаних не погодилися, що медицина в нашій країні є безкоштовною. Громадяни зізнавались, що «віддячують» лікарям грошима, цукерками тощо, - тільки 19 % заявили, що цього не робили.

Як зазначив пан Лазаревич, опитування формували на базі офіційних запитів до медичних установ. Проте від управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, мовляв, інформації не надійшло.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Осіпчук натомість зазначив, що опитування "викривили інформацію":

- Є декілька видів неправдивої інформації. І статистика в цій мірі також. Йде побічний шлейф, який викривляє картину, - наголосив Осіпчук.

З цим погодився начальник міського управління охорони здоров’я Михайло Стичишин.

- Робив її фахівець несвідомо. Я взагалі сумніваюсь у його фаховості. На цю статистику не можна опиратись.

Пан Стичишин додав, що медиків поставили у таку умову, коли їм довдитися триматись на плаву. Тому лікарі знаходять такі між законні моменти, щоб дати можливість хворому пролікуватися. Наприклад, доволі поширеною стала практика «лікарняної каси».

- Можливо, це волюнтаристські методи. Але ми даємо можливість людям пролікуватися. Ці кошти використовуються для лікування, лікарняна каса не є прибутковою. Вона навіть краще, ніж страховка, - пояснив Стичишин.

Найбільш гострою під час кругового столу стала тема діяльності благодійних фондів. У присутніх вона викликала бурхливу реакцію. Адже Юрій Лазаревич повідомив, що 20 % від отриманого фонди залишають собі. Так, благодійні пожертви у медичних закладах Рівненщини склали 7 мільйонів гривень.

Проте медики та благодійники заперечили – зазначивши, що відсоток куди менший – 10%. Ці кошти, кажуть, направляються на утримання благодійного фонду, витрати на бензин, закупку продуктів тощо.

Поміж тим на обговоренні лунали думки про контроль внесків:

- Медицина як така – це можливітьс заробити на громадянах. Подивіться на яких машинах та де відпочивають лікарі. Давайте будемо відверті, - сказав депутат Рівненської облради Віктор Ольховик.

В свою чергу медики бідкаються на недостатнє фінансування з боку держави. Мовляв, без додаткових грошових вливань не буде за що лікувати. Як розповів головний лікар однієї із психіатричних лікарень, на одного хворого виділяється 8 грн вдень. Цих коштів не достатньо. 

Зрештою учасники круглого столу дійшли згоди створити робочу групу з фахівців та представників громадськості, яка займеться напрацюваннями щодо вирішення проблем у мед закладах. Бажаючі ввійти в робочу групу можуть звертися до голови правління РОВ ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" Юрія Лазаревича.

В майбутньому благодійні фонди повинні оприлюднювати всю звітність, впевнена представниця БФ «Скарбниця Надії» Мар’яна Рева.

Денис ГРИЩУК


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.
  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...