У Рівному розгорнули мегабізнес на благодійності? (розслідування)

Фото ілюстративне

Тема благодійності в Україні (зокрема у Рівному) стає дедалі актуальнішою, а для декого прибутковішою. Нині в нашому місті одночасно діють кілька організацій, які займаються збором коштів для нужденних.

Тема благодійності в Україні (зокрема у Рівному) стає дедалі актуальнішою, а для декого прибутковішою. Нині в нашому місті одночасно діють кілька організацій, які займаються збором коштів для нужденних.

Поміж тим, ви напевно бачили волонтерів зі скриньками, які стоять повсюди, або навіть підходять до ваших автівок.

Хто ці люди (більшості з яких не виповнилося ще 18-ти)? Та на кого вони працюють? Оскільки на це із місцевих ЗМІ ніхто не звертав уваги, редакція порталу ЧаРівне.інфо вирішила провести своє розслідування.

Таких ось хлопців та дівчат, які заявляють, що працюють задля благочинності по місту ходить чимало. Рівняни радо кидають у скриньку свої гроші, думаючи, що допоможуть знедоленим чи хворим.

У Рівному таких невідомих організацій діє щонайменше три: «Разом до дії», «Люди в дії» та «Разом до мрії». Відразу звертаємо увагу на схожість назв.

Що це: намагання заплутати? Їх настільки об’єднує «спільна» праця чи це якісь приховані юридичні маніпуляції? І такі питання виникатимуть і далі.

Першу «благодійну» організацію («Разом до дії») очолює такий собі Тарас Тарасюк. Стверджує, що займається збором коштів для своєї хворої дитини. Сам, мовляв, є приватним підприємцем. На запит журналіста, надав підтверджуючі документи.

З такою скринькою ходять волонтери від БО «Разом до дії» Тараса Тарасюка. 


Цікавим є те, що це той самий Тарасюк, який звинувачував керівника Правого сектору на Рівненщині Романа Коваля. На скандальну конференцію Правого сектору його привели представники УНСО.

 

 

Після спілкування із журналістом порталу «ЧаРівне.інфо», Тарас Тарасюк попрохав нас не розповсюджувати інформацію про його благодійну організацію.

Після цього представник УНСО Сергій Пандрак подзвонив до редакції ЧаРівне.інфо та просив про те ж саме – не розповсюджувати інформації про благодійну організацію «Разом до дії».

За словами, Тараса Тарасюка він збирає кошти на оперцію для власної дитини, у якої дефект ротової порожнини. Хлопець каже: хотів би «робити це по-тихому», не привертаючи зайвої уваги до себе.

 Але документи на право існування своєї організації (медичний висновок; договір про надання послуг від волонтера; виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, довіреність від Головного управління юстиції у місті Рівне) він надав.

Як зазначає Тарасюк, громадський активіст в такому випадку має право отримувати 10% від зібраної суми.

Втім, сам Тарасюк виділяє волонтерам 20%. До того ж винаймає офіс.

Усі кошти, за словами хлопця, перераховуються на спеціальний рахунок, який ви бачите на фото.

Тарас розповідає, що за дотриманням законності, а також куди надходять кошти стежить Управління юстиції у Рівному та Головне управління регіональної статистики. Куди він безпосередньо звертався, щоб оформити свою організацію.

 Для хворої дитинки сім’ї Тарасюків необхідно зібрати: для першої операції 60 тисяч гривень,( 17 вересня), 120 тисяч гривень (друга операція), 180 тисяч (третя операція). Але це знову ж таки – це все за словами батька. У медичному висновку говориться, що у дитинки – вроджений дефект твердого та м’якого піднебіння із порушенням акту смоктання.

Не менш цікавою є інформація Тарасюка про інші дві «благодійні» організації – «Разом до мрії» та «Люди в дії» (уважно читайте напис, куди ви кидаєте пожертву).

Як повідомив Тарасюк, ці організації (як пізніше виявилося це одна філія) працюють у кількох містах. А приїхали вони, мовляв, зі Львова. Ба більше Тарасюк вказав офіс, де знаходиться ця БО, та, що на нього з їхнього боку чинився тиск.

Офіс, каже Тарас, розташовується у фешенебельному бізнес-центрі готелю «Мир» (вже дивно як для благодійної організації). Йдемо туди. Але, на жаль, в 310-му кабінеті було зачинено.

Місяцем раніше, коли журналісти порталу ЧаРівне.інфо лише зацікавились, куди надходять кошти зі скриньок, ми спілкувались із волонтеркою БО «Разом до мрії». Тоді вона нам розповіла, що гроші збираються для Рівненського обласного спеціалізованого будинку дитини.

Під запитом стоїть прізвище головного лікаря Кожана Юрія Святославовича. А довіреність виписав такий собі Шахненко Роман Олегович, який нібито вважається президентом організації Благодійний фонд «Разом до мрії». Довіреність видана тимчасово та діє до 13.09.14. усе це записано звичайною авторучкою.

Головний лікар Рівненського обласного спеціалізованого будинку дитини у телефонному режимі журналісту порталу «ЧаРівне.інфо» підтвердив, що таку домовленість проводив.

Втім, наголошує медик, не він звертався до «благодійників», а вони.

- Дійсно таке було. Вони звернулися до нас. Запропонували допомогу. Сказали, якщо потрібне обладнання, напишіть лист. Ми ж не могли відмовитися. Адже до нас часто приходять такі ось представники та пропонують співпрацю, - розповідає Юрій Кожан.

У листі пан Кожана просить БО «Разом до мрії» придбати:

Опромінювач ртутно-кварцовий стаціонарний УГН-01М; Дошка (профілактор) Євмінова; Стіл масажний.

 

З трьох речей – «благодійники» закупили лише один – стіл масажний. Однак, коли Юрій Кожан дізнався, як саме відбувається збір коштів (похід зі скриньками), він відразу припинив співпрацю із БО «Разом до мрії».

- Я не знав, яким чином вони збирають гроші, що це відбувається на вулиці та прикриваючись нами. Нас цей метод не влаштував, тому я припинив співпрацю. Одночасно зі мною про це дізнався голова облради Михайло Кириллов. В мене була із ним розмова. І пан Кириллов висловив думку, що це проходило не зовсім коректно, - додає Кожан.Так, співпраця із «Разом до мрії» була, але ми не обумовлювали метод збирання. Тому я розірвав цю домовленість

Тому надалі, за словами головного лікаря Рівненського обласного спеціалізованого будинку дитини Юрія Святославовича Кожана, такі організації перевірятимуться та моніторитимуться.

Президента фонду «Разом до мрії» громадянина Шахненко Романа Олеговича у всесвітній павутині також не вдалось відшукати. До речі, про Інтернет. Заходимо на веб-сторінку БО «Разом до мрії».

Серед документі на сайті www.razomdomrii.org – виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. Проекти: «Допомога Діми Зеленському» (про нього згодом); «В пульсі життя» (збір коштів для дитячого відділення Київського Міського Клінічного Онкологічного Центру); «Маленькі мрії» Львів (Львівська міська лікарня №1), є лист від адміністрації міського комунального пологового будинку м. Львів;

І ось: Проект «Маленькі мрії».

- Зовсім несподівано вийшов за межі міста Львів, - пишуть у БО «Разом до мрії», - і тому ми відкрили новий напрям проекту у Рівному. Ми отримали лист від Рівненського спеціалізованого будинку дитини із проханням про допомогу. Чи могли ми відмовити? - це риторичне питання, - йдеться на сайті. 

Сама організація, я стверджується на сайті, створена у вересні 2013 року. Серед документацій – знову ж такий – це лишень виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. Ми спробували натиснути посилання «Документація», але…


Що стосується контактів, то незважаючи на те, що фонд діяв у Львові, а тепер по усіх обласних центрах країни – головний офіс знаходиться у Києві.

Контакти
телефон: (044) 223 09 04 e-mail: info@razomdomrii.org
адреса: 01004 Київ, вул Басейна, 9-а офіс 15-а
Рахунок для пожертвувань:
Найменування банку: АТ «Райффайзен Банк Аваль»
Розрахунковий рахунок: 26008416713
МФО: 380805
Код ЄДРПОУ: 38648385
Отримувач: БФ «РАЗОМ ДО МРІЇ»
Призначення: Благодійний внесок.

Але знову ж таки перевіряти дійсність розташування цієї організації повинні відповідні органи.

У четвер, 17 липня, журналіст поталу ЧаРівне.інфо спробував знову віднайти тих, хто відповідає за філію БО «Разом до дії» у Рівному. Нагадаємо, за попередніми даними вони знаходяться у бізнес-центрі готелю «Мир». Втім, як і минулого разу ніхто нам двері не відчинив. Поблизу – перукарня. Питаємось у них чи вони не бачили і чи не знають щось про свого сусіда. Нам відповідають, що «сусіди з’являються рідко, і кожного разу туди приходить хтось новий».

На щастя того ж дня, ми знайшли волонтера БО «Разом до мрії». 16-річний хлопець запевнив, що займається благодійністю добровільно та з дозволу батьків. Охоче показує документи та надає контакт Дениса (відповідального за збір у Рівному та пошук нових волонтерів).

Ось що нам представив 16-річний волонтер: Довіреність Благодійної організації «Благодійний фонд» «Разом до мрії». ЧИТАЄМО: ПОДАТВОВИЙ НОМЕР 38648385, МІСТО КИЇВ, ВУЛИЦЯ ПАВЛА ТИЧИНИ В ОСОБІ ПРЕЗИДЕНТА ФОНДУ ПОЛЯЧЕНКО ОЛЕНИ ОДЕКСАНДРІВНИ. Згадуємо договір, який укладався із Рівненським обласним спеціалізованим будинком дитини Президентом там був зазначений Шахненко Роман Олегович.

 

Відповідальний у Рівному Денис Стрельцов (чи то як він сам стверджує зі Львова, чи – як стверджував волонтер – з Житомира) нічого про пані Поляченко не знає. Про це він повідомив журналісту порталу ЧаРівне.інфо у телефонному режимі. 

 

Окрім цього волонтер показує договір про надання послуг, заяву громадського активіста (де він добровільно відмовляється від страхування свого життя і в разі побиття чи фізичної розправи до «благодійного» фонду «Разом до мрії» не має ніяких претензій).; заява від батьків хворого Діми Зеленського (котрому наразі й збираються гроші); рахунок та заключення міського дитячого невролога.

Насправді казусів при розборі польоту дуже багато. По перше, при розмові із відповідальним у Рівному Денисом (як він назвався Стрельцов) та вказав, що він є журналістом порталу Позивач.інфо, якого, ймовірно, не існує. Пана Денис Стрельцова нам також не вдалося знайти в інтернеті.

 Також Денис Стрельцов сказав, що діяльність БО «Разом до мрії» розгорнули лише два тижні тому.

На противагу цьому на сайті www.razomdomrii.org знаходимо відеоролик про відкриття філіалу БО «Разом до мрії» у Рівному, опублікований у мережі YouTube 26 лютого 2014 року. До речі, цей факт також підтвердив Юрій Кожан.


 
 

 

Крім того, пан Стрельцов пригрозив журналісту порталу «ЧаРівне.інфо» та навідріз відмовився називати місце знаходження офісу БО «Разом до мрії».

- Где мы сейчас находимся не имеет значения. А зачем вам это знать. Я занимаюсь этим в свободное от работы время (я журналист портала Позывач.инфо), и у на с 90% - это заказные статьи. Поэтому мы и не обращались к СМИ. Они все продажные. Это я знаю по своему опыту.

Мы работаем по всей Украине – в каждом областном центре.

О Тарасе Тарасюке я слышал. Если он зарабатывает на этом – это его право. Все его обвинения не имеют оснований. Я через пару дней уезжаю и на мое место придет новый ответственный. Это будет ровенчанин, - заявив Денис.

Відтак, редакція порталу ЧаРівне.інфо звернулася до мами Діми Зеленського, кошти для якого нагадуємо, нині збирає фонд «Разом до мрії».

До слова, як повідомив пан Денис (чи це зі Львову чи це з Житомира) фонди «Разом до мрії» та «Люди в дії» - це одна і та ж сама організація.

Отже, дзвонимо за телефоном, вказаному на скриньці – 097-511-71-26. Слухавку піднімає мама Діми – пані Тетяна. Співпрацю із Фондом «Разом до мрії» також підтверджує. Проте каже, що жодної копійки від них не отримала. 8 350 грн, мовляв, «благодійники» перечислили відразу в клініку професора Козявкіна.

Жінка каже, що укладала договір 16 червня. А кошти до клініки надійшли 10 липня. Хоча приїхали вони в Трускавець із сином 30 червня. І перебували до 12 липня. Пані Тетяна (проживає у Харкові) каже, що неодноразово зверталася до різноманітних фондів ( в тому числі у фонд Рината Ахметова). Але скрізь їй відмовляли. Тому й вирішила співпрацювати із «Разом до мрії», яких знайшла в Інтернеті.

Все б добре, але жінка каже, що скільки насправді фонд зібрав грошей під її іменем, вона не знає. Крім того, харків’янка думала, що волонтери «Разом до мрії» більше гроші не збирають.

- Це ж ніхто не перевіряє. Вони перечислили до клініки 8350 грн. але якщо зібрали більше – то це вже їхнє.

Я про це нічого не знаю. Ви ж розумієте мою позицію – мені потрібно дитину лікувати, - зазначає мама Діми Зеленського. - Я їм обов’язково напишу листа та скину виписку – чи хочуть вони зі мною продовжувати співпрацю. І про це вам повідомлю – що вони мені відповіли. Бо ж кажу, я не знала про те, що вони далі продовжують збирати гроші,

Водночас журналіст порталу ЧаРівне.інфо запропонував пані Тетяні звернутися до представників ЗМІ. Але жінка сказала, що в «в такий час цього краще не робити, і вона знає харківські ЗМІ».

Таким чином, портал ЧаРівне.інфо вирішив отримати консультацію від благодійних фондів, які нині діють у Рівному. Зокрема це фонд «Скарбниця Надії».

 

Про такі організації там чули. Зазначають, що благодійні фонди не мають жодних законних підстав відмовляти про надання інформації збору коштів, звітності, процесу перерахування тощо.

Ознаки недобросовісної роботи БФ ( на основі досвіду фандрейзенгу в медичних проектах)
1. Складність доступу до інформації про діяльності організації і до звітності
2. Відсутність звітів чи їх складність для аналізу (аналітичний /фінансовий звіт)
3. Епізодичність звітності – то є , то нема , є частково
4. Нерегулярність оновлення інформації ( мін адекватна 1-2 рази на тиждень )
5. Сумнівні методи роботи - гучні ПР компанії, оголошена мета яких не співпадає з прогнозованим кінцевим результатом, відсутність прямого контакту з бенефіціарами, невідповідність методів до заявленої мети.
6. «Дивна» робота зі скриньками – відсутність належного документообігу, використання методу «коврового бомбардування» місцевості, відсутність доступної звітності по адресам і сумам вилучень.
7. Відсутність чіткої спеціалізації, або при наявності декількох напрямків, відсутність чіткої структури діяльності по напрямку
8. Декларація «у нас все погано - лише на заході щастя» (стосується необґрунтованих і невиправданих зборів на лікування закордоном)
9. Відсутність ґрунтовних знань щодо сфери в якій задекларована діяльність організації.
10. Відсутність чіткої відповіді на запитання «Яка реальна ситуація?» у працівників організації , чи уповноважених осіб.
11. Відсутність документів які обґрунтовують суму і терміни збору .
12. При безпосередньому переказі коштів на р/р бенефіціара відсутність звітності що до використання бенефіціаром коштів.
13. Маніпулювання інформацією, часткове замовчування, зумисне зміщення акцентів, «авторська трактовка».

- Моя особиста думка відносно таких фондів - це великий чітко організований бізнес. Раніше на вулицях просили милостиню інваліди без рук-ніг, цигани, жінки з постійно сонними дітьми, накачаними снодійними. Проїлося. Не дають люди їм грошей. Журналісти почали активно розповідати про снодійні для дітей. Змінили імідж. Замість брудної жінки ромської національності - усміхнені хлопці, які збирають гроші не для себе, а для хворої чужої дитинки. Благородно! - коментує представниця фонду «Скарбниця Надії» Мар’яна Рева. Цей бізнес явно кришується. Ну не можуть не помічати ДАІшники, що підлітки фактично кидаються під машини на перехрестях. Поки міліція та міська влада не буде ганяти цих дітей хоча б за порушення правил дорожнього руху - нічого не вирішиться.
Кожен збирач отримує 25-40% від зібраних коштів. Це прямо суперечить законодавству України. На отримання благодійної організації (оренда, зарплата включно з податками, зв’язок та інше) організація може витратити не більше 20% від зібраних коштів. І то лише, якщо ці кошти не були призначені жертводавцем на конкретну мету, наприклад, для на лікування конкретної дитини. А тут лише "волонтери" отримують до 40%. Уявляєте, який відсоток отримують керівники?
Такі фондики існує 11 місяців , а потім тихо іде в тінь і реєструється новий. Бо в законі прописано, що фонд можна прикрити за 12 місяців доведених зловживань, можете перевірити. Ці волонтери на вулицях діють менше року.(вони всі мають пакет різних документів з собою). 

Водночас заявляють, що виникають питання до того хто здійснює збір коштів і в який спосіб. Зокрема, видно, що збором коштів займаються діти на проїжджій частині.

- Є кілька ключових питань: 1) хто ці діти, скільки їм років і чи не змусив їх хтось здійснювати такий збір коштів? 2) чи можна дітям доручати таку відповідальну місію? 3) чи зібрані кошти потраплять за призначенням? – зазначає виконавчий директор РОГО "Комітет виборців України" адвокат Микола Глотов.

За використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом ст. 150-1 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність. Наприклад, згідно ч. 1 вказаної статті в икористання батьками або особами, які їх замінюють, малолітньої дитини для заняття жебрацтвом (систематичного випрошування грошей, речей, інших матеріальних цінностей у сторонніх осіб) - карається обмеженням волі на строк до трьох років абопозбавленням волі на той самий строк.

Крім того, із наданих документів, кажуть юристи, видно, що на певних осіб виписано довіреності. Проте, такий спосіб оформлення відповідних довіреностей не відповідає законодавству. Оскільки відповідно до ч. 2 ст. 7 ЗУ "Про благодійну діяльність та благодійні організації" о соби, які здійснюють публічний збір благодійних пожертв від імені благодійної організації, діють на підставі нотаріально посвідченої довіреності керівника благодійної організації. Довіреність має визначати, зокрема, цілі, місце і строк збору коштів або іншого майна, порядок їх використання та порядок загального доступу до фінансових звітів благодійної організації. Із наданих копій документів видно, що такі довіреності не посвідчені нотаріально і в них не вказано порядок загального доступу до фінансових звітів благодійної організації.

- Підозрюю, що нотаріально посвідченої довіреності на дітей ніхто не оформляв з ціллю як економії коштів, так і у зв`язку із тим, що збір коштів проводять як неповнолітні, так і малолітні діти.
Також є питання до того наскільки діти взагалі відповідально ставляться до збору таких коштів і чи в подальшому вони їх передадуть фонду, чи якусь частину або й всі візьмуть собі "на морозиво". Як на мене, то гарантій жодних!
І останнє! Є питання до того, що збір проводиться на проїжджій частині. Це, на моє переконання, є порушенням підп. " а", "б", "г", " ґ" п. 4.14 Прав ил дорожнього руху. Контролювати чи є порушення Прав ил дорожнього руху повинні працівники Державтоінспекції. Крім того, за дітьми мають дивитися і їх батьки чи особи, які їх заміняють"
, - підсумовує Микола Глотов.


Натепер «благодійний» фонд «Разом до мрії» у Рівному займається збором коштів для хворого харків’янина Діми Зеленського. Паралельно із ним працюють волонтери із фонду «Разом до дії» Тараса Тарасюка, який збирає гроші для свого сина – Тарасаюка Андрія Тарасовича, 05.12.2013 р.н.

Денис ГРИЩУК


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У місті на Рівненщині американські інвестори допомагають впровадити Е-квиток

    19 03 2024, 13:10
    Впровадження сучасної української системи «TREK» у громад...
  • Згубив телефон: зниклого 44-річного рівнянина знайшли в реабілітаційному центрі

    19 03 2024, 12:35
    Нагадаємо, про зникнення батька, який мешкав у Рівному, д...
  • На Рівненщині повернули державі землі Білівського городища вартістю майже 40 мільйонів гривень

    19 03 2024, 12:05
    У державну власність повернули туристичну «родзинку».
  • Які послуги у «чорнобильській лікарні» оплачує держава

    19 03 2024, 11:42
    У 2024 році Рівненський обласний спеціалізований диспансе...
  • У Рівному запустили новий автобусний маршрут з оплатою QR-кодом

    19 03 2024, 11:08
    Маршрут №6 пролягатиме від мікрорайону Північний вулицею...
  • На Рівненщині похоронили трьох Героїв-захисників

    19 03 2024, 10:30
    У Вараському районі провели в останню дорогу Віктора Прис...
  • Закреслюють кандидатуру Путіна: у чаті виборчкому Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото

    19 03 2024, 10:20
    У Росії та на окупованих ворогом територіях України продо...