У Рівному ковалі створили "алею ангелів" (+фото)

Фото ілюстративне

Рівне на два дні перетворилось у справжню столицю ковальства.

Метал в руках людини здатен оживати та трансформовуватись в чудернацькі форми та образи. Це наочно демонстрували близько двох сотень «приборкувачів вогню» з усієї України та деяких країн світу.

В Рівному вдруге відбувся фестиваль ковальського мистецтва "Металеве серце України". І якщо минулоріч він був всеукраїнським, то цього року набув статусу міжнародного, оскільки на ковальський вернісаж приїхали представники з Болгарії, Чехії, Нідерландів, Японії, Англії.


Відтак, у 2012 році було 60 учасників, а в цей рік – близько 200. З українських областей, ясна річ, приїхало найбільше – репрезентовано 16 регіонів.
- Тут немає переможців. Всі вже вважаються переможцями, адже кожен подарував частинку своєї творчості – зробив своє бачення квітів та вплів у волосся «Даринки», - підкреслює організатор фестивалю Ніна Юріївна Крока.



Між тим, цього року введено кілька цікавинок. Окрім того, що фестиваль став міжнародним, паралельно з ним був оголошений конкурс скульптур – на кращого металевого ангела, всі роботи якого знаходилися біля фонтану.




Таким чином, нехай лишень і на два дні, але в Рівного з’явилась своя «алея ангелів».



До речі, кращого «ангела» обирали самі ковалі.



- Я із Миколаєва. На фестиваль ковальського мистецтва приїхав вперше. Минулого року, на жаль, не зміг потрапити. Враження склались винятково приємні. Показував усім охочим майстер-клас. Також ось привіз квіти на «Даринку». Зустрічали мене дуже добре, гостинно. Не знаю, мені все сподобалось, - говорить коваль Дмитро Ворчаков.





Втім, найголовнішою родзинкою, чи то пак, вишенькою на святковому торті була «Даринка-ангел» - міфологічна істота в індивідуальній творчій подачі. Автором та, власне, творцем цієї дивовижі став рівненський коваль Роман Велігурський.
- Вона не несе ніякого смислового навантаження – це не ангел в прямому релігійному розумінні. Просто перегукується з образом ельфа з англійської міфології, повітрулі з українській міфології., або ж мавки з Лесі Українки. Ось так ми проілюстрували цей об’єкт, тільки він в нас доповнений образом такої собі дівчини в квітах, - пояснює Роман Велігурський.


Роман говорить, що на скульптуру витратив два з половиною місяці. Це, мовляв, була складна важка робота, але з цікавими технологічними ходами. Для майстра це перший досвід пластики таких розмірів. А ідея, каже, виникла дуже просто. Свято ж припадає на серпень, який є уособленням родючості та достатку.
- Складається враження, що це повний добробут. Це символ такої родючості, забезпеченості. Тут абстраговані форми, які синтезувалися в естетичні поєднання, комбінації. Воно складається як конструктор, обдумуєш кожен блок, кожну частину. І дивишся настільки це новаторськи. Стояло ціллю зробити саме незвичайну річ, і щоб вона водночас була читабельною для пересічного громадянина, а образ зрозумілим для більшості людей.
Основна робота була моя. Дуже складно, знаєте, пояснити іншим людям саму стилістику. Тому, можливо, вона дещо заіндивідуальна. Думаю, що квіти абсолютно зараз вписуються. В цілому, мені здається, ідея вдалася. А рівняни можуть спокійно насолоджуватись цією красою та фотографуватись, - додає Роман Велігурський.



Понад те, ковалі впродовж двох важких днів показували рівнянам та гостям міста як вони вміють віртуозно вправлятись із кувалдами та вогнем.





Насправді ж це титанічна праця. Температура над горнилом досягає 900 градусів Цельсія.



Окрім майстер-класів, ковалі дивували відвідувачів вернісажу кращими свої творіннями. А квіти, які кожен привіз із собою, уплітали в волосся центральної експозиції «Даринки-ангела». Відтак, кожен коваль залишив у Рівному часточку себе.




До слова, кожна центральна фігура фестивалю, відтепер, виставлятиметься на загальне споглядання. І першою з них стане «Даринка-ангел», яку встановлять  на алеї між «Златою Плазою» та обласним краєзнавчим музеєм, на цьому наголосив міський голова Володимир Хомко, який теж не оминув нагоди побувати на з’їзді кращих ковалів.
- Рік назад виникла чудова ідея створити цей фестиваль. За два роки витрачено колосальну кількість енергії. Але це залишить великий слід в місті Рівному. Кожного року, гадаю, ми будемо ось такі центральні фігури виставляти і першою скульптурою біля «Злати Плази» стане «Даринка». Ми встановимо спеціальні підставки. З часом це місце все буде в скульптурах. Ні в одному місті не буде такої краси. Дуже сподіваюсь, що ніхто не буде руйнувати, для цього, звичайно, ми там влаштуємо відеокамери.


Щоправда, встановлять «Даринку» згодом. Адже образ потребує логічного завершення.

- Даринка встановиться через місяці два – не раніше, тому що її треба довести до цієї гармонії та краси, яка повинна бути. Ми над нею попрацюємо і тоді тільки виставимо. Гляньте на неї – вона неймовірна, такої скульптури в світі немає. І по-моєму, це найкраще, що в нас було на фестивалі, - говорить Ніна Юріївна.




Нагадаємо, що минулого року фестиваль ковалів у Рівному увійшов у двадцятку «Найгучніших подій України».



Що ж, сподіватимемося, що цього року по наповненості та гучності проведення. він затьмарить попередній.




Денис ГРИЩУК
Фото автора


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • 99 ракет і дронів:уночі росіяни вдарили по електростанціях в кількох регіонах України

    29 03 2024, 10:00
    У ніч на 29 березня російській війська атакували ракетами...
  • В Костопільській лікарні призначили нову керівницю

    29 03 2024, 09:47
    29 березня колективу Костопільської багатопрофільної ліка...
  • У Рівному медики швидкої врятували чоловіка, в якого раптово зупинилось серце

    29 03 2024, 09:10
    Медичної допомоги потребував 74-річний чоловік, який про...
  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...
  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...