Попри те, що держава звітує про виплату грошей, родичі рівненських героїв Небесної сотні не можуть їх отримати

Фото ілюстративне

Рідні Героїв Небесної сотні скаржаться, що ніяк не можуть отримати обіцяної виплати від влади.

Ілюстративне фото

Рідні Героїв Небесної сотні скаржаться, що ніяк не можуть отримати обіцяної виплати від влади.

Нагадаємо, під час буремних подій на Київському Майдані загинули троє рівнян: Олександр Храпаченко, Георгій Арутюнян та Валерій Опанасюк.

Сім’ї євромайданівців досі не отримали кошти від держави. Кажуть, що для цього треба пройти кілька інстанцій та зібрати кіпу документів.

- Держава має перечислити гроші до кінця року на придбання квартири. Коли воно все буде невідомо. Але ми не можемо отримати пенсію для маленької Ашхен, бо в батька не вистачає стажу. Тому ми маємо звертатись до відповідних органів. Виходить, що кругла сирота залишається без пенсії. Вони ніби дають, але разом з тим і не дають., - розповідає донька Георгія Арутюняна Анна.

Ілюстративне фото

Батько загиблого на Майдані Олександра Храпаченка Володимир Вікторович додає, що за грошовою допомогою змушений звертатися до Пенсійного фонду та управління соціального захисту. Необхідні документи, каже, подав. Однак коли виплата розпочнеться теж – лише в здогадках.

- Нам досі ніхто нічого не виплачував. Не знаю ось сьогодні (в п’ятницю, 23 травня, авт..) заніс документи в соціальне управління. Не знаю, будемо сподіватися, що влада на нас зверне увагу, - додає пан Володимир.

Проте, за весь період з часу Революції нинішній уряд так і не проводив з родинами Героїв Небесної сотні діалогу. Тому близькі євромайданівців нещодавно самі поїхали до Києва 20 травня, на зустріч Кабміну з питань державних виплат членам сімей загиблих та постраждалих під час трагічних подій у січні-лютому місяцях. Втім, охорона Кабміну впускала людей лише вибірково: деяких адвокатів, родичів та представників громадських організацій до першого віце-прем’єра Віталя Яреми не пропустили.

Результатами зустрічі поділився Максим Русинський, який є другом загиблого Сергія Кемського:

- Зустріч у будь-якому випадку була корисною. Це перший справжній діалог - представники влади не тільки відповідали на питання родин, але й надали контакти чиновників, відповідальних за конкретні напрями роботи, для того, щоб сім`ї могли контактувати з ними напряму. Наступну зустріч заплановано через місяць.

Ілюстративне фото

Родичі рівненських Героїв Небесної сотні до Києва не їздили. Розповідають, що чули про це, але особисто їх не повідомляли. Хоча на наступну зустріч ладні поїхати, якщо їх ігноруватимуть далі.

- Я особисто до Кабміну в Київ не їздила. В мене дитина, куди я поїду. Але якщо знову збиратимуться, то ми поїдемо, - каже донька Георгія Арутюняна Анна.

Тим часом прес-служба Міністерства соціальної політики повідомляє, що Кабінет Міністрів почав виплату грошової допомоги сім`ям загиблих «Небесної сотні». Для цього з резервоного фонду виділили 11,7 мільйонів гривень, тобто кожній сім`ї загиблого євромайданівця буде виплачено 121 тисячу 800 гривень. 

Крім одноразової грошової допомоги, уряд з 14 травня здійснює доплату до пенсії у зв`язку з втратою годувальника в розмірі 5 тис. грн усім непрацездатним членам сімей, які були на утриманні загиблих (померлих). Але  для отримання цієї допомоги треба ще подати пакет документів:

1. Звернутися до органу соцзахисту населення за місцем реєстрації;
2. Мати з собою такі документи:
• заяву на отримання одноразової грошової допомоги, в якій зазначаються реквізити рахунка в уповноваженому банку, куди буде перерахована допомога,
• копію документа, що посвідчує особу,
• копію свідоцтва про смерть загиблого члена сім`ї,
• копію ідентифікаційного номеру,
• копії документів, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження),
• письмову згоду інших членів сім`ї на виплату допомоги,
• довідку про склад сім`ї та довідку про доходи (для утриманця).

Рівненщина ж отримала отримала 365,4 тисяч гривень для виплати одноразової грошової допомоги родинам загиблих на Євромайдані у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, інформує прес-служба Рівненської ОДА.

Але, попри все рідні загиблих майданівців головним чином сподіваються на справедливе розслідування масових вбивств під час Революції. Наразі Генпрокуратура не назвала жодних імен звинувачених.

- Так і запишіть розслідування має бути справедливим та неупередженим. Ми маємо знати, хто до цього причетний, незалежно від посад. Але все має бути в рамках закону України, - говорить батько Олександра Храпаченка Володимир Вікторович.

- А мені взагалі ніхто не дзвонить. Те, що по телевізору оголосять - те і знаємо. Але мені хотілося б, щоб звинуваченими не були зовсім інші люди. Ви ж знаєте як в нашій країні це робиться. Карати слід лише винних. Вже стільки часу пройшло. Треба було відразу розслідувати. А так посадять будь-кого. Це Захарченка, Пшонку треба притягувати до відповідальності. Тих, хто віддавав накази, - зазначає донька Георгія Арутюняна Анна.

Відтак, рідним загиблих євромайданівців залишається чекати на виплату обіцяних коштів та незаангажоване розслідування цих вбивств.

- Документи ми подали. Але як я вже казала для того, щоб отримати доплату до пенсії (оцих 5 тисяч гривень), нам потрібно ще шукати стаж до роботи. Дитя залишається без грошей. А ми не можемо добитися, бо не вистачає цього стажу, - бідкається Анна.

Денис ГРИЩУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Коли чекати потепління: синоптики розповіли коли у Рівному та області буде тепло

    19 03 2024, 08:10
    Початок тижня з мокрим снігом та дощем, до вихідних потеп...
  • Рівненські медики екстренки розповіли про чергову успішну реанімацію

    18 03 2024, 20:34
    17 березня в 11:05 на лінію 103 надійшов виклик від 71-рі...
  • На Сарненщині сталася смертельна аварія

    18 03 2024, 19:27
    Внаслідок ДТП загинув пасажир легковика.
  • Двоє костопільчан зберігали психотропи

    18 03 2024, 18:26
    Їх викрили поліцейські.
  • На Рівненщині повідомлено підозру чоловіку через незаконний промисел бурштину

    18 03 2024, 17:33
    У помешканні 44-річного мешканця села Кухітська Воля слід...
  • На Сарненщині вчергове виявили незаконних бурштинокопачів

    18 03 2024, 17:02
    Всюдихід, мотопомпи та бурштин: старателів під час незако...
  • «Буде двічі більше хороших «ванюшек, альошек і нікалаш»: потрібні донати на дрони

    18 03 2024, 16:33
    У Рівному волонтери виготовляють дрони. «Залізних пташок»...