Безкоштовне навчання у Європі: міф чи реальність?

Фото ілюстративне

У світі існує величезна кількість стипендіальних програм, але тільки менша половина з них відкрита для українців.

У світі існує величезна кількість стипендіальних програм, але тільки менша половина з них відкрита для українців. Крім того, суми, які треба сплачувати за навчання, можуть зрости для українців в декілька разів тільки тому, що Україна не є членом ЄС. Так, наприклад, усі європейці можуть навчатись у магістратурі у Швеції безкоштовно, у той час, коли для інших рік магістратури буде коштувати в середньому 10 15 тис. американських доларів.

Всіх бажаючих навчатися за кордоном можна умовно розділити на 2 категорії. Перша - це ті, хто хоче і може сам платити за своє навчання. У багатьох вузах, особливо в Західній Європі, навчання безкоштовне, але проживання часто обходиться не дешево. Друга категорія - це ті, хто хоче навчатися за кордоном, але оплатити витрати самостійно не може. Для них є вихід - це стипендія. Портал «Чарівне.info” спробував розібратися у програмах та фондах, що допомагають українцю здобути освіту за кордоном та поспілкувався з тими, хто вже освіту у Європі отримав.

Для стипендій велике значення має те, яку ступінь освіти ви плануєте отримати. Найчастіше фінансуються магістерські програми та докторантські програми PhD, більш зрозуміліші нам, як аспірантура. Окрім того, важливим є наукова спрямованість, а деякі стипендії призначені лише для навчання у певних галузях науки. Знання національної мови країни також відіграє не аби яку роль. Так, наприклад, у Чехії чи Франції, освіта національною мовою є безкоштовною.

Усіх, хто надає фінансування для отримання освіти в Європі, можна розділити на три категорії: фонди, уряди країн і університети. Звичайно, деякі стипендії є суміжними між цими групами. Але, для уявлення повноти картини «хто готовий оплатити навчання», варто розглядати саме цих трьох акторів.

ФОНДИ. Стипендіальні програми, що були створені декількома країнами, чи базуються на основі певних союзів і некомерційних організацій. Одна з найбільш великих стипендіальних програм Європи, яка може бути віднесена саме сюди, це Erasmus Mundus Scholarships. Ця стипендія надає можливість подавати документи до великої кількості програм, що були створені різними європейськими вишами за різними науковими спрямуваннями. Стипендія покриває вартість навчання та надає щомісячні виплати стипендіату в розмірі 1000 євро.

Ще одна організація, що фінансує навчання, це Міжнародний Вишеградський Фонд (International Visegrad Fund). Вона організована урядами чотирьох країн: Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. При успішному зарахуванні до одного з університетів цих країн, можна подати заявку на цю стипендію, яка передбачає виплату 2300 євро на семестр студенту та сплачує університету 1500 євро за півроку навчання. При поданні документів на цю стипендію варто звертати увагу, яким спеціальностям була віддана перемога в минулих роках, оскільки, скоріше за все, цей напрям буде пріоритетним. Також тут має значення навчальний заклад. Студенти, які планують навчатись у більш визнаних університетах, таких як Брненський технічний університет чи Варшавський університет, мають більше шансів на отримання фінансування. Усю цю інформацію можна знайти на сайті фонду й оцінити свої можливості та перспективи.

Також і в Україні пропонується фінансування для своїх громадян, а саме український фонд Віктора Пінчука, що реалізує освітній проект «Всесвітні студії» (World Wide Studies). Стипендії призначені для отримання магістерської освіти за кодоном і не покриває повну вартість навчання. Список доступних спеціальностей у цьому проекті також є обмеженим. Минулого року 19 українських студентів скористались цією можливістю.

УРЯДИ КРАЇН. Деякі країни в межах своєї державної політики здійснюють фінансування навчання іноземних громадян у власних університетах. Прикладом такої країни є Швеція, яка кожен рік обирає близько 200 осіб з усього світу та надає їм можливість безкоштовного навчання у власних університетах. Громадяни України можуть скористатись однією з таких стипендіальних програм, що має назву Visby Program, за якою десь 10 15 українців кожного року отримують фінансування для навчання в магістратурі, аспірантурі (PhD) чи постдокторантурі. Шведським урядом оплачується навчання та надається щомісячна стипендія в розмірі 9000 крон (близько 1000 євро) для магістрів (науковці отримують більші щомісячні виплати). Увесь навчальний процес проходить англійською мовою, тож для вступу й отримання фінансування не варто перейматися шведською.

Трохи інша ситуація є з урядом Франції. Він також надає фінансування, але тут для отримання стипендії необхідні певні знання французької мови. Французький уряд пропонує стипендії для магістрів і дослідників, що складають 620 євро щомісяця. Більшість навчальних програм у Франції є безкоштовними, мова навчання може бути як англійська так і французька, тож цієї стипендії може вистачити на повне фінансування навчального процесу. Відбір стипендіатів складається з двох етапів: перший це розгляд документів, на підставі яких відбираються претенденти, які будуть запрошені до другого етапу – тестування на знання французької мови та співбесіда. Характерним є те, що студенти змагаються не в єдиному заліку, а за навчальним спрямуванням, і за підсумком співбесіди та виконання тесту 1 2 особи з кожного напряму отримують стипендії.

Вища освіта в Норвегії є безкоштовною для всіх, не зважаючи на громадянство, але рівень життя тут є дуже високим, і норвезький уряд пропонує допомогу у вигляді стипендії, що має назву Quota Scheme, коли студентам надається стипендія, але 70 % від суми стипендії являє собою борг, котрий не треба сплачувати, якщо ви повернетесь до України, але треба повернути, якщо вирішите залишитись у Норвегії.

Уряд Великої Британії пропонує стипендії Чівнінг, що забезпечують вартість навчання, а також надають щомісячну стипендію. Кожен рік у рамках програми визначаються пріоритетні напрями освіти. Конкурс складається також із двох етапів: відбору за документами та співбесіди. Кожного року за цією програмою до Великої Британії з України вирушає 5 10 наших співвітчизників.

Італійський уряд також надає стипендію іноземним студентам, але для цього необхідно вільно володіти італійською мовою. Проект має назву Italian Government Courses Grant.

Практично уряд кожної з європейських країн надає якусь допомогу для іноземців, але на жаль, часто вона є недостатньою для повного фінансування чи має досить жорсткі умови отримання.

УНІВЕРСИТЕТИ. Багато університетів пропонують допомогу у фінансуванні. Це може бути часткова оплата навчання, а може бути й повне її покриття та надання стипендії. Прикладом останнього є Кембриджський університет, що разом з Фондом Відкритого Суспільства (Open Society Foundation) надає стипендію Open Society Foundations/Cambridge Scholarship, що призначена для навчання у магістратурі за певними галузями науки. Бар’єром для отримання цієї стипендії може стати недостатнє володіння англійською мовою, яке за вимогами повинно бути майже ідеальним (бал за IELTS 7,5 8).

Центрально Європейський Університет в рамках фінансової допомоги пропонує різні стипендії, що включають повну оплату навчання й оплату 50, 60, 70 та 80 % від вартості навчання. Університет Амстердаму також пропонує стипендію для іноземних студентів, що буде покривати вартість навчання та надасть можливість отримання щомісячної стипендії.

Також, багато університетів пропонують незначну фінансову допомогу іноземним студентам. Цю інформацію варто шукати на сайтах закордонних університетів в розділах scholarship або financial aid.

А от на практиці отримати освіту безкоштовно часто буває важко. Анжеліка Верхоланцева після закінчення одного з рівненського вузів поїхала на навчання до Польщі. Розповідає: «Безкоштовно здобути українцю освіту в Польщі неможливо, за винятком декількох польських ВУЗів (військових) технічного профілю, де після навчання зі студентом підписують контракт, і він має кілька років відслужити, так би мовити на благо Польші. Безкоштовно у Польщі навчаються українці, які мають Карту Поляка - хоча у цьому випадку українцями їх назвати складно, бо українське у них тільки громадянство, а національність - поляк. Можливо існуються якісь програми і гранти для безкоштовного навчання - але ні я, ні мої знайомі про це нічого не знають і ніколи з цим не стикались».


 

Сама Анжеліка у Польщі вчилась безкоштовно саме через наявність Карти Поляка. Наукову стипендію отримувала за високі показники у навчання.

Що ж стосується самого навчального процесу, зізнається – порівнювати важко. « Я вчилась у двох ВУЗах які просто не можна порівнювати. Ягелонський університет - це ВУЗ з потужньою науковою спадшиною. Все навчання зосередженне було навколо наукових робіт і досліджень. У Рівному було багато практики. Але тут у бакалаврів теж практики достатньо. В Польші студенти дуже багато часу витрачають на самоосвіту, читають літературу по предмету і не тільки. Це ціле змагання - знайти якусь наукову працю, яка, наприклад, не доступна польською чи англійською, прочитати, опрацювати - і поділитись з науковим керівником і групою. Тут то мені допомагало знання російської.»


Якщо Анжеліка закінчила у Польщі магістратуру, то Світлана з Чехії європейську освіту відчула на повну. Ще після школи вона вирушила до Праги.

«Коли я приїхала сюди, мені наймали репетиторів чеської мови та англійської, але зазвичай в університеті окрім чеської мови потрібно знати ще дві, я вибрала англійську і іспанську. Там де навчалась я, навчання коштує 1 рік 27 000 тисяч гривень, у платних університетах є можливість відвідувати курси чеської мови безкоштовно. Загалом коли приїжджають студенти з різних країн світу на навчання - перший рік вони проходять нульовий курс - там де вивчають деякі предмети, нав’язуючи на вибрану спеціальність, і вивчаєш чеську мову (за цілий рік курс коштує 5 000 євро). Вступні екзамени до платного університету - загалом не важкі, здаєш два екзамени - чеську мову, і англійську (окрім англійської можеш вибрати і інші). У безкоштовному університеті здаєш математику, чеську мову та англійську, але все ще залежить від того, яку спеціальність ти обрав. Наприклад, мені навчання тут подобається тим, що ми маємо - вільне відвідування, також у нас немає ніякого журналу, оцінки ставлять тільки два рази в рік за сесії і все».

Тож яку б із форм навчання для себе ви не обрали – прислухайтеся до наших наступних порад. Зазвичай, вступна кампанія проходить восени. То ж не відтягуйте і починайте готуватись заздалегідь. Безпосередньо підтягуйте іноземну мову. Адже це зазвичай один з головних критеріїв відбору претендентів. Якщо з мовою все в порядку, пройти відбір — справа техніки. На всіх етапах конкурсу, за винятком формалізованих кандидат повинен перш за все пояснити, чому хоче поїхати саме в цю країну саме на цю програму, як це відіб’ється на його подальшій кар’єрі. Часто у конкурсах необов’язково перемагає той, хто справно отримував п’ятірки в університеті і хто представив кращий план роботи за кордоном. Стипендії виграють люди, які зуміли справити якнайкраще враження на членів комісії. І останнє - дурні помилки неприпустимі. Не можна, наприклад, говорити, що, повчившись у тій чи іншій країні, хочеш там лишитися назавжди (обов’язкова умова стипендіальних програм — повернення на Батьківщину).

Міла СЛОБОДЕНЮК 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному медики швидкої врятували чоловіка, в якого раптово зупинилось серце

    29 03 2024, 09:10
    Медичної допомоги потребував 74-річний чоловік, який про...
  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...
  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...