У Рівному між спілкою фотохудожників та мешканцями будинку розгорівся конфлікт: фотомитців виганяють з орендованого приміщення

Фото ілюстративне

У Рівному члени обласної організації спілки фотохудожників України не можуть потрапити до приміщення фотогалереї на вул. Соборній, 15, яке вони орендують ще з 1993 року. Про це розповів голова обласної спілки Сергій Бусленко.

У Рівному члени обласної організації спілки фотохудожників України не можуть потрапити до приміщення фотогалереї на вул. Соборній, 15, яке вони орендують ще з 1993 року. Про це розповів голова обласної спілки Сергій Бусленко. 

- У нас є офіційні договори, що ми законно займаємо це приміщення. Приходимо - а тут встановлений замок, - каже Бусленко. 

Як стало відомо, ОСББ на Соборній, 15 вирішило подати позов на спілку фотохудожників з вимогою звільнити приміщення фотогалереї. Оголошення вивішено на вхідних дверях. 

На фото Сергій Бусленко

- За цей час, що ми тут знаходимось, ми провели безліч фотовиставок. Тут були і посли іноземних делегацій. Ці виставки - постійно діючі. Зараз нам зривають усі графіки. Люди взяли квиток на виставку, а ми змушені дзвонити і відмовляти. Але ми не можемо зірвати замок. Вони нас таким чином підштовхують, щоб зробити кримінал, - розповідає Сергій Бусленко. 

Він зазначає, що договір оренди приміщення укладали з управлінням комунальною власністю Рівненської міської ради. 

- У цій фотогалереї ми неодноразово проводили виставки. Вона є фактично вікном Рівненщини у Європу, у світове товариство фотографів. Завдяки цій фотогалереї нас і м. Рівне знають у світі. А зараз нам зривають усі плани. Крім того усередині знаходяться мої роботи, які я не можу відправити на виставки. Фактично ми тут займаємось мистецтвом, а нам ніби обрізали крила, - каже член спілки Олександр Ковшун. 

На фото Олександр Ковшун

- Це єдине місце, де рівненські фотохудожники могли експонувати свої роботи. Зараз ми практично обмежені у доступі в галерею, і не можемо займатися творчою діяльністю. Вважаю, що право доступу могло б бути лише за рішенням суду, наразі я вважаю, це самоуправством, - говорить член спілки Петро Подолець. 

На фото Петро Подолець

- Вхід у фотогалерею був безкоштовний. Туди міг зайти кожен. Там були фотороботи з різних куточків світу. До ери Інтернету тут взагалі була єдина можливість побачити фотомистецтво інших країн. Дуже прикро, що відбулася така ситуація. Тим паче, що Сергій Бусленко пропонував вирішити цю ситуацію у цивільній площині, щоб нам надали ключ. Але голова ОСББ не йде на контакт, - розповідає фотохудожник Олександр Майструк. 

Фотохудожники зазначають, що договір оренди на приміщення був пролонгований до 2021 року. 

- Я вважаю, що це просто рейдерство, - заявляє Сергій Бусленко. 

- Основна ідея в них - забрати підвал. Я не знаю, хто за цим стоїть, - додає він. 

Фотохудожники також заявили, що подаватимуть до суду. 

Крім того, за їхніми словами, з приміщення зняли таблички назв фотоспілки та протирадіаційного приміщення, яке також тут знаходиться. 

Фотомитці підозрюють, що розбіжності із членами ОСББ  виникли через оплату за комунальні послуги. 

Зокрема про неоплату фотоспілкою членських внесків за комунпослуги говорить і голова ОСББ будинку на вул. Соборній, 15 Андрій Співак. Але не це називає головною причиною конфліктної ситуації. 

Задля вирішення проблеми Андрій Співак пропонує фотомитцям визнати право власності приміщення за ОСББ та укласти саме з ними договір оренди. Тоді, каже, можуть і відкликати судовий позов. 

- Це приміщення належить нам і ми маємо повністю на нього права. Ми маємо право захищати своє приміщення. Фотогалерея не хоче платити членські внески, а стосовно комунальних послуг радять нам звертатися до міської ради. Права власності вони нашого не визнають, у них заключений договір (оренди, авт.) із міською радою, хоч міська рада не мала права продовжувати їм договір. Ми не хочемо виселяти фотохудожників. Хай заключають із нами договір. Нам фотографи не заважають. Але в цьому приміщенні мали проводитись фотовиставки, а на сьогоднішній день у Бусленка тут налагоджене виробництво рам, - заявляє Андрій Співак.

На фото Андрій Співак

 

 

 

Денис ГРИЩУК 

 

 

 

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...
  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...