«Гандзюк: системне вбивство»: у Рівному представили фільм-розслідування про вбиту херсонську активістку

Фото ілюстративне

Учора у Рівному відбувся спецпоказ фільму-розслідування команди «Слідство.інфо» про вбиту активістку з Херсона Катерину Гандзюк, яку влітку 2018 року облили сірчаною кислотою.

Фото Слідство.інфо

Учора у Рівному відбувся спецпоказ фільму-розслідування команди «Слідство.інфо» про вбиту активістку з Херсона Катерину Гандзюк, яку влітку 2018 року облили сірчаною кислотою.

Катерина перенесла 14 операцій, активістка померла після трьох місяців перебування в лікарні.

Відразу після нападу правоохоронці затримали підозрюваного у нападі на Катерину. Однак, як з’ясувалося, чоловік не мав до цього відношення. Його відпустили.

Пізніше були названі імена інших виконавців та організаторів, серед них – Сергій Торбін, а також Олексій Левін (Москаленко), який зараз перебуває за кордоном, і який, на думку авторів розслідування, міг би дати слідству важливі свідчення у справі.

Друзі Катерини створили окрему ініціативу «Хто замовив Катю Гандзюк». Коли справа набрала широкого резонансу, почали з’являтися й імена ймовірних замовників. Це голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордеєв, його заступник Євген Рищук. Також називалося ім’я помічника народного депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігоря Павловського.

Головним мотивом вбивства слідство називало те, що Катерина виступала проти незаконної порубки лісу.

Сама Катерина Гандзюк говорила, що замовником нападу на неї міг бути саме Мангер, а в останній день перед смертю вона написала у чат друзів, що вважає замовником Рищука.

Журналісти «Слідства.інфо» досліджували телефонні зв’язки Павловського, опитували фігурантів справи. Також простежували зв’язки правоохоронців з ймовірними замовниками та організаторами нападу. Як йдеться у фільмі, самі правоохоронці далеко не зажди хочуть називати імена причетних до злочинів, бо серед них можуть бути імена їхніх колег, друзів.

Вже після перегляду присутні могли обговорити фільм.

Наразі, як стало відомо, слідство веде СБУ. Однак, окрім Владислава Мангера, якому повідомили про підозру в організації вбивства, інших замовників поки правоохоронцями не названо. Наразі Мангер знаходиться у лікарні. Як і інші фігуранти справи, він заперечує свою причетність до злочину. 

За словами співавторки фільму Катерини Лихогляд, над цим фільмом працювали близько півроку. Показали перший раз у Києві, потім у низці кінотеатрів Києва, також у Херсоні, Одесі, Чернівцях, Луцьку. Ще заплановані покази у Львові, і, можливо, у Чернігові.

- Для мене це був великий шок, коли я дізнався про цей замах і коли Катерина померла. І тому я вважаю, що такі речі, які робить «Слідство.інфо», є дуже важливими, щоб ми розуміли, в якій державі ми живемо, наскільки небезпечна робота тих самих активістів, журналістів, і що не потрібно залишатися байдужими, - каже активіст Зураб Кантарія.

- Ми старалися добре виконати свою роботу. Було би добре, щоб після цього фільму компетентні органи теж добре зробили б свою роботу, - говорить Катерина Лихогляд.

 

 

 

Денис ГРИЩУК


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщину прибуде другий евакуаційний потяг із Донеччини

    29 03 2024, 10:35
    Цього разу людей поселятимуть у п’яти громадах Дубенськог...
  • На Рівненщині похоронили дев'ятьох Героїв

    29 03 2024, 10:20
    Щирі співчуття рідним і близьких загиблих Героїв. Вічна п...
  • 99 ракет і дронів:уночі росіяни вдарили по електростанціях в кількох регіонах України

    29 03 2024, 10:00
    У ніч на 29 березня російській війська атакували ракетами...
  • В Костопільській лікарні призначили нову керівницю

    29 03 2024, 09:47
    29 березня колективу Костопільської багатопрофільної ліка...
  • У Рівному медики швидкої врятували чоловіка, в якого раптово зупинилось серце

    29 03 2024, 09:10
    Медичної допомоги потребував 74-річний чоловік, який про...
  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...
  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...