"Ми хочемо Мерседес, а нам пропонують Жигуля з механічною коробкою передач", або чому Рівне не має опорного плану

Фото ілюстративне

Історико-архітектурний опорний план Рівного мав бути представлений вже у вересні цього року.

Питання щодо виготовлення історико-архітектурного плану та створення містобудівної ради обговорювали 25 липня представники міської влади, громадські активісти та фахівці архітектурної справи. 

29 травня представники львівської компанії «Укрзахідпроектреставрація», які мають розробити план, представили свої напрацювання. Проте, як вони тоді заявили,  через брак вихідних даних, вони не можуть рухатися далі. Станом на 1 червня 2017 року мало відбутись представлення розробки опорного історико-архітектурного плану міста Рівного. Але фінансування 2-го етапу розробки офіційно розпочалося лише на початку квітня. Через це представники львівської компанії запропонували презентувати всі напрацювання у вересні.

Тоді ж у травні мали створити наглядову раду, яка б координувала роботу "Укрзахідпроектреставрації", надавала б їм усі необхідні матеріали та комунікувала б з ними. Але тоді це питання відклали. Наразі ж мало відбутися підписання ще однієї угоди зі львів`янами, після чого місто б отримало історико-архітектурний опорний план.

"Ми зупинилися на етапі складання технічного завдання. Місто хоче мати історико-архітектурний план, який би був складовою частиною генерального плану міста Рівного і який би можна було використовувати для створення містобудівного кадастру. На сьогодні ця компанія як з об`єктивних причин, так і з суб`єктивних причин не може виконати це технічне завдання і укласти з нами відповідну угоду," - заявив заступник міського голови Віталій Герман.

Причиною призупинення виготовлення плану та непідписання другої угоди є те, що міській владі нададуть карту в іншій системі координат. За законодавством план має бути в системі УСК-2000. Проте фахівці з архітектурної справи кажуть, що перевести план у відповідну площину можуть інші експерти.

«Місто хоче придбати сучасний історико-архітектурний опорний план, який має багатофункціональні можливості і є зручний для використання. Ми хочемо Мерседес, а нам пропонують Жигуля з механічною коробкою передач,» - додав Віталій Герман.


Перша угода з львів’янами вже профінансована. На неї з міського бюджету витратили 450 тис грн.

Під час дискусії громадськості та міської влади, представниця «Укрзахідпроектреставрації» повідомила, що виготовлення плану у системі УСК-2000 не входить до їх компетенції, адже цим мають займатися фахівці з Рівного. Львів’яни лише розробляють план та передають його замовнику.


До слова, з’ясувалась і доля робочої групи, яка мала бути обрана ще у травні 2017 року. Виявилось, що 3 липня група вже була обрана. До її складу ввійшли Кулига, Калитинський, Карачанський, Максименко, Мельник, Михайлишин, Прищепа, Шолудько та Юрков. Проте останніх не повідомили ні про створення, ні про будь-які засідання групи.


Питання щодо виготовлення історико-архітектурного опорного плану Рівного залишається відкритим. Зазначимо, що на карті мали також позначити й історичний ареал міста – зони, які не можна забудовувати. Зважаючи на відсутність точних меж такої зони, забудовники й надалі можуть брати дозволи на забудову деяких частин міста.

Ірина ВЕЛИЧКО

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівненській ОДА шукали вибухівку

    28 03 2024, 15:05
    Сьогодні, 28 березня, близько 13:45 анонім повідомив про ...
  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...