«Сказали дуже прямо, що незважаючи на всі оплати, які ви робили за учбовий рік, все це зникло», - скандал з грошима у рівненському коледжі

Фото ілюстративне

Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж опинився в епіцентрі скандалу зі «зникненням» грошей.

Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж опинився в епіцентрі скандалу зі «зникненням» грошей. Нинішнє керівництво заявило, що бюджет закладу став мінусовим. І про це поставило до відома батьків, від яких для подальшого навчання почали вимагати кошти.

Про проблему стало відомо з допису студентки коледжу Вікторії Байсарович, яка описала ситуацію у соцмережі. За словами дівчини, в бухгалтерії поставили умову – заплатити за навчання повторно.

- Навчаюсь у РЕГІКу на 2 курсі заочно. Такого безладу ще не бачила. Приїхала на сесію, після 2 пар сказали усім звернутися в бухгалтерію. Сказали – якщо ви оплатили навчання до 20 вересня, то вам доведеться заплатити ще раз (усі практично оплатили ще до 1 вересня). Сума – 3150. На питання чому, відповіли: «бо колишній директор Тадеєв вкрав гроші». Пішли до теперішнього директора. Він запропонував 2 варіанти: «або я віддаю документи вам про те, що ви закінчили 1 курс, або ви ще раз оплачуєте». А щоб повернути гроші, звертайтеся до адвокатів. Щоб звернутися до адвоката, теж треба гроші, і факти. Що робити – не знаємо, - пише дівчина.

У коментарях дописувачі теж скаржилися на цей заклад та вказували на те, що там постійно підвищували оплату за навчання. А довіри, мовляв, до диплому цього коледжу немає ні у кого, окрім МЕГУ.

- Я намагалася вступити до вищого навчального закладу з дипломом від даного коледжу і, повірте, з першого разу це не вдалося. Коли подала документи і копію даного диплому у Львів, приймальна комісія розглядаючи його, дуже довго сміялася. В КУП НАН в м. Київ мені просто відмовили, мотивуючи великою академ різницею. Вступила я лише з третього разу. Тому з дипломом даного коледжу беруть лише в МЕГУ, - написала Світлана.

 

В чому причина і де шукати винних? Позиція коледжу

Коледж у 2002 році заснували: юридична особа – МЕГУ та кілька фізичних осіб. Як відомо з відкритих джерел, коледж засновували – МЕГУ (в особі ректора Анатолія Дем’янчука), його дочка Ірина Дерлюк, Микола Євтух, Юрій Пелех (колишній проректор МЕГУ), Петро Тадеєв (колишній проректор МЕГУ) та його син Юрій Тадеєв.

Увесь цей час закладом керував Петро Тадеєв. У вересні 2016 року засновники вирішили замінити директора, призначивши виконуючого обов’язки – Едуарда Гайдука. Саме його кандидатуру запропонували на керівну посаду, хоча до цього він у цьому коледжі не працював.

За словами пана Гайдука, чи не головним завданням була ліквідація дефіциту бюджету попереднього директора:

- На рахунку коледжу взагалі не було грошей. Не просто не вистачало якоїсь суми, а був мінусовий баланс. Але при цьому є орендна плата, треба платити викладачам, оплачувати комунальні послуги. Де взяти гроші? Тому питання підняли на батьківських зборах.

На зустрічі з нинішнім в.о. директора був присутній голова батьківського комітету Микола Шумелянко. Він зазначив, що зі слів бухгалтера, на рахунках має бути 1 мільйон 600 тисяч гривень, але натомість, було мінус 23 тисячі, а потім – мінус сім тисяч.

На фото Едуард Гайдук

Куди «зникли» гроші – Едуард Гайдук не знає. Впевнений, що в цій ситуації мали б розбиратися правоохоронні органи. На думку Гайдука, батьки студентів також повинні звертатися до правоохоронних органів. Голова батьківського комітету Микола Шумелянко вже готовий судитися з Петром Тадеєвим з приводу повернення грошей.

- Позови готуються. І окремі засновники нам готові цьому допомогти. Я так розумію, що засновники будуть подавати окремий до нього позов. Це вже їхні справи. Виходить, що одна людина підставила усіх батьків і співзасновників, - розповідає Шумелянко.

Він акцентував увагу на тому, що Тадеєв не приходив на збори батьків. Також скаржився, що при Тадеєві вимагали раніше оплачувати за навчання та постійно піднімали оплату.

- Коли мій син вступав до коледжу, Тадеєв сказав, що ви не заплатите ні на копійку більше. Нас примусили підписати одну додаткову угоду, де сума збільшилася на 900 гривень, потім дали наступну угоду. Ми підписали. Але накази у коледжі виходили і виходили. Надалі примушували платити наперед. Ми зрозуміли, що є якась проблема, що кошти десь починають витрачатися і їх не вистачає, - переконує Микола Шумелянко.

Також зазначив, що рішення про другу оплату підтримали батьки: «5 жовтня було присутньо 54 чоловіка, з них 52 було за. На наступні збори прийшло 108 чоловік. А ще на наступні збори люди в коридорах стояли, із Закарпаття також приїхали. Тоді подумали, яким чином визначити. І було сказано – хто готовий заплатити вдруге, той переукладає контракт», - розповідає Шумелянко.

На фото Микола Шумелянко

Всього у закладі навчається близько 300 студентів. Едуард Гайдук показує переукладені контракти. За його даними, кількість переукладених договорів – більше 250. До того ж, як каже, частина батьків взяли реквізити з новим рахунком. Проте інша частина не погоджуються платити ще раз. Близько 20 батьків забрали документи із закладу.

Крім того частина батьків боїться, щоб надалі не ставалися подібні фінансові зловживання. Адже керівництво може знову змінитися.

- Де факт, що гроші не зникнуть? Тоді будемо укладати третій договір? – питає студентка Вікторія Байсарович.

Дати якісь гарантії нинішнє керівництво не може. Проте запевняє, що нині батьківський комітет, який складається з дев’яти чоловік, буде контролювати кошти на рахунку закладу.

Зліва на фото Вікторія Байсарович

 Умови закладу

Умови коледжу для навчання до переїзду в корпус МЕГУ, за словами нинішньої адміністрації коледжу, були неналежні. Після зміни керівництва закладу коледж переїхав з вул. Білої на вул. Степана Дем’янчука, де знаходяться головні корпуси МЕГУ.

- Там (на вул. Білій, авт.) немає опалення. Будь-яка перевірка – і все закрився би коледж, - запевняє в.о. директора коледжу Едуард Гайдук.

- Юрій Пелех домовився з МАУПом, що будуть платити 20 чи 25 тисяч в місяць. Я запитав у головного бухгалтера, чому ви показуєте 45 тисяч. А вона відповіла, що їй Тадеєв так сказав. Коли Пелех поїхав в МАУП, то домовився за продовження оренди за 20 тисяч. Хай цим займаються компетентні органи, - стверджує голова батьківського комітету Микола Шумелянко.

Він також навів й інші факти, якими, на його думку, мали б займатися правоохоронні органи. Зокрема мова йде про розміри зарплат пана Тадеєва та його однофамільців, які працювали в коледжі.

- До речі, є наказ, щоб ви знали, що він собі призначив зарплату, здається, у 1580 гривень за годину. Я ці документи бачив. Більше того, в мене є документи, скільки він отримував протягом трьох років. Там мільйони, - стверджує Шумелянко.

Документальне підтвердження пан Гайдук пообіцяв передати компетентним органам, або в якості доказів до судового розгляду.

- Для мене він (Петро Тадеєв, авт.) злочинець. Можете так і написати. Зникли гроші. Моє дитя вчилося в коледжі. З нас вимагали проплачувати наперед, тиснули на нас. Скільки можна? Це ж яку треба мати неповагу до батьків. Не здивуюся, якщо його завтра не буде на території України. От прийшов рахунок 5600 на коледж за розмови по мобільному телефону. Викладачам немає по 1500 гривень на зарплату, вони бідні пухнуть, по 4 предмети читають. А він отримує по 30 тисяч, його дружина – по 30 тисяч. В них кабінети шикарні, - заявив Шумелянко.

 

Хто винен і що робити? Позиція Петра Тадеєва

Ми відшукали Петра Тадеєва. До речі, це було нескладно. Адже нині він працює директором навчально-наукового інституту автоматики, кібернетики та обчислювальної техніки НУВГП. Разом з ним була і його дружина Марія Тадеєва, яка працювала заступницею директора у РЕГІКу. Пан Тадеєв спростовує заяви щодо «розкрадання коштів». Каже, що гроші, які прийшли на рахунок, були витрачені на різні види потреб – в першу чергу це заробітна плата, комунальні послуги, оренда приміщення.

На фото Марія Тадеєва

- Ці речі, які зараз звучать, мені здаються парадоксальними. При цьому вони ж звучать зі знаками запитання. Ніхто конкретно не говорить. Якби це мені сказали прямо, тоді я б розбирався з цим у судовому порядку, - розповідає Петро Тадеєв.

Оскільки коледж є приватним, то, за його словами, він завжди переживає фінансові проблеми – бо існує виключно на гроші батьків.

- Тих грошей не вистачає на все. Але потрібно грамотно і правильно господарювати. А якщо це керівництво не вміє господарювати і не хоче навчитися, то це їхня проблема, - каже Тадеєв.

Новому керівництву він радить шукати гроші, зокрема звертатися до благодійних організацій, проводити інші форми надходження. Повністю заперечує, що нестачу коштів мають покривати батьки.

- Це вже на грані криміналу. Заплатити їх примусили під тиском. Справа в тому, що кожен з батьків підписував договір про навчання. Це був договір не з Тадеєвим, а з коледжем, - стверджує колишній директор.

При цьому Тадеєв заявив, що коледж захопили «по-рейдерськи». На обґрунтування своєї позиції наводить те, що, на його думку, були підроблені протоколи зборів засновників, адже, за його словами, в той день не було кворуму, тому збори не могли приймати рішень.

- Згідно Статуту, збори вважаються повноважними, якщо на них присутньо більше 60 % від усього складу. А те, що подано в державну реєстрацію, навіть з моїм підписом (нібито я був присутній) – то там 60 %. Це вже є порушення. Чому я говорю рейдерство? Тому що нового керівника зареєстрували незаконно. А звідки все почалося? Новий керівник з його сином захопили приміщення, коли я був у відпустці. Це було 20 вересня. Мабуть, таких випадків рейдерства по-освітянськи в Україні ще не було. Як Дем’янчук може обґрунтувати те, що він перевів коледж? 14 років не переводив. Причина мого усунення, напевно, одна – захотілося прибрати коледж до МЕГУ. Він був незалежний. Випускники йшли на навчання куди хотіли. Тепер Дем’янчук побачив, що в нього вітер гуляє в коридорах, немає зовсім студентів, - пояснює Петро Тадеєв.

Водночас необхідності платити вдруге батькам він не бачить. Радить новому керівництву залучати додаткові кошти, або в крайньому разі звертатися до батьків з проханням про спонсорську допомогу.

Звинувачення щодо зарплати в більш ніж тисячу гривень на годину – теж спростовує.

- Зарплати у 30 тис. в мене не було, - запевняє він.

Батькам радить звертатися у правоохоронні органи – в першу чергу щодо вирішення питання оплати, також застерігає не платити додаткову оплату, вважаючи її незаконною.

На фото Петро Тадеєв

Батьки не погоджуються з подвійною оплатою

Журналісту порталу «ЧаРівне.інфо» вдалося поспілкуватися з батьком двох студенів РЕГІКу, який вирішив забрати документи. Іван Кундеренко погодився з нами зустрітися та розповісти про ситуацію в коледжі. Він розповідає, що в кінці вересня «група осіб вивела колишнього директора з приміщення». Після цього, за його словами, почалися чутки, що не все гаразд із рахунками закладу. 5 листопада були зібрані батьківські збори, на яких батькам повідомили, що на дебітному рахунку мінус 23 тисячі гривень.

- На дебітному рахунку взагалі не передбачено мінусу. Нові ж керівники очікували побачити на рахунку півтора мільйона гривень. Батькам сказали дуже прямо, що незважаючи на всі оплати, які вони робили за 2016-17 учбовий рік, все це зникло. А батьки мають наново заплатити за повний рік навчання. Крім того мали написати новий договір, практично ідентичний попередньому, на ту саму послугу. Це була вимога, - зазначив Іван Кундеренко.

Також сказав, що збори більше виглядали як неформальне засідання. Те, що говорили батькам на зустрічі 5 листопада, називає моральним тиском. Адже дітей відправили у вимушену відпустку на три тижні.

- Засновники не дали мені відповіді на конкретні питання. Все, що вони говорили, - це який Тадеєв поганий. На питання, чи був проведений аудит – відповіді не було. Чи можуть дати виписку з «Інтернет-клієнт-банку» – також, - розповідає Кундеренко.

Зустріч, на якій Миколу Шумелянка обрали головою батьківського комітету, називає не репрезентативною. За його словами, там не було достатньої кількості батьків.

Міністерство освіти відповіло батькам, що РЕГІК – це приватний навчальний заклад, тому вони можуть контролювати відповідність навчального процесу відповідно до норм, але не можуть контролювати фінансово-господарську діяльність. Щось подібне відповіли в управлінні освіти. Проте в особистих бесідах з представниками управління батьки дізналися, що діти захищені і не опиняться на вулиці у разі припинення діяльності навчального закладу. Згідно Статуту ПВНЗ «РЕГІК», відповідальність за фінансування несуть виключно засновники, наголошує Іван Кундеренко.

- Тобто це не просто їхнє право, а їхній обов’язок – рефінансувати даний заклад, - додає він.

А те, що батьки змушені платити вдруге – чоловік кваліфікував як дію, яка носить ознаки порушення ч. 2 ст. 189 Кримінального кодексу України (для довідки: вимагання, вчинене повторно; або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, – карається позбавленням воді на строк від трьох до семи років).

Ще одним можливим виходом зі становища – для припинення витрат є прохання батьків проплатити за навчання наперед, впевнений Іван Кундеренко. Переконує, що цих коштів вистачило б для функціонування закладу.

- На іншій зустрічі, 19 листопада, коли батьки запитали у бухгалтера, скільки треба грошей, щоб завершити навчальний процес, то вона назвала суму в близько 500 тисяч гривень, на що дуже швидко відреагували представники МЕГУ – мовляв, «що ти таке говориш!». І дуже швидко попросили її, щоб вона мовчала, - заявив Іван Кундеренко.

- А на останній зустрічі з батьками, яка відбувалася у стінах МЕГУ, представник МЕГУ Анатолій Дем’янчук показав, мабуть, повну відсутність своєї вихованості у тому, як він відгукнувся про ситуацію в коледжі в цілому. Він сказав, що батьки самі винні. Серед причин того, що викладачі не витримали тиск, він назвав тільки одну – «вони відчули, що не зможуть працювати на належному академічному рівні», - розповів Кундеренко.

Відтак, чоловік вирішив забрати документи із коледжу: «Дітей не допускали до іспитів, посилаючись на те, що треба заплатити вдруге за ту саму послугу. Ми не хочемо брати участь у протизаконних діях», - пояснив він.

- Я прийшов на здачу сесії, а дирекція сказала, що мене не допустили через неоплату, - зазначив вже колишній студент коледжу.

Іншим батькам Іван Кундеренко радить не платити, також при бажанні звертатися у правоохоронні органи. А якщо вже вирішили заплатити, то визнати один договір недійсним, адже наразі існує два договори.

Стосовно фінансового становища конкретно щось відповісти не зміг, бо, мовляв, батьки не могли втручатися у фінансово-господарську діяльність закладу.

- Говорити, що за часів Тадеєва з академічної точки все було погано, а зараз – все добре, я не можу, - наголосив батько колишніх студентів РЕГІК.

- Чи справді всі зміни потребували кроків, які були зроблені, я сумніваюся. Досягти вирішення ситуації можна було значно простішими методами. Засновники могли збиратися у серпні, тоді коли навчальний процес не розпочався. І вирішувати це в такий спосіб, щоб не страждали діти, - пропонує Іван Кундеренко.

До речі, умови у корпусах МЕГУ, в порівнянні з тими, які були до переїзду, назвати кращими, батько також не зміг.

 

Обласне управління освіти подало лист до Міністерства

В обласному управлінні освіти нам повідомили, що питання повернення коштів за навчання, надання юридичної оцінки правомірності заключення додаткових угод щодо оплати за надання освітньої послуги, знаходиться поза межами їхньої компетенції, оскільки коледж недержавної форми власності і всі рішення щодо фінансово-господарської діяльності вирішуються на загальних зборах засновників.

Також зазначили, що до Гайдук Едуард Володимирович приступив виконання обов’язків директора коледжу відповідно до рішення загальних зборів засновників від 17.09.2016 з 20 вересня 2016 року, а директора коледжу Тадеєва Петра Олександровича відсторонено відповідно до ст. 42 Закону України «Про вищу освіту».

У зв’язку із заборгованістю по оплаті праці працівників та викладачів коледжу, збільшенням заборгованості по орендній платі та за користування приміщенням, а також відсутністю коштів на рахунках коледжу відповідно до рішення загальних зборів батьків студентів коледжу від 05.11.2016 (протокол № 2) керівництвом коледжу внесено доповнення до договору щодо умов оплати за надання освітньої послуги та порядку розрахунків.

Згідно з наказом коледжу № 15-0д від 26 жовтня 2016 року «Про перенесення канікулярного періоду» у зв’язку із відсутністю можливості забезпечення теплового режиму під час опалювального сезону для належної організації навчального процесу, відсутністю коштів на оплату праці викладачів та рішенням батьківського комітету було оголошено канікулярний період з 31 жовтня по 27 листопада 2016 року.

У зв’язку з цим викладачі відправлені у відпустку за власним бажанням без збереження заробітної плати, - йдеться у відповіді на інформаційний запит порталу «ЧаРівне.інфо».

При цьому 08 листопада 2016 року управлінням освіти і науки облдержадміністрації була зініційована зустріч заявників, батьків коледжу, засновників ТОВ ПВНЗ «РЕГІК», керівництва коледжу з начальником управління освіти і науки Г. Таргонським, представником юридичного відділу облдержадміністрації О. Гановим.

Попередній директор коледжу, і один із засновників Тадеєв Петро Олександрович на зустріч не з’явився. У ході довготривалої емоційної дискусії обговорювались різні шляхи виходу з кризової фінансової ситуації, відновлення навчального процесу у коледжі.

22 листопада 2016 року відбулися загальні збори засновників ТОВ ПВНЗ «РЕГІК», порядком денним яких було передбачено питання розв’язання фінансової ситуації та подальшого функціонування навчального закладу. Тадеєв Петро Олександрович на збори не з’явився.

З 28 листопада 2016 року було відновлено навчальний процес у коледжі на базі ПВНЗ «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем`янчука».

В свою чергу в даний період в управління освіти і науки облдержадміністрації почали надходити численні звернення від батьків студентів коледжу щодо можливості переведення в інші вищі навчальні заклади області.

Відповідно до п.9 «Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих навчальних закладів освіти», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15.07.1996 № 245, переведення студентів на першому курсі забороняється.

За умови і виняткових обставин переведення на першому курсі можливе лише з дозволу Міністерства освіти і науки України.

Також відповідно до Положення переведення студентів, а також поновлення до числа студентів осіб, які були відраховані з вищих закладів освіти, здійснюється, як правило, під час літніх або зимових канікул.

Тому управлінням освіти і науки облдержадміністрації було направлено лист до Міністерства освіти і науки України від 22.11.2016 № вих. - 4144-07/01-09/16, в якому поінформовано про ситуацію, яка склалася у ПВНЗ «Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж», з проханням надати роз’яснення щодо можливості переведення студентів до інших вищих навчальних закладів упродовж навчального семестру. Однак, станом на 4 січня 2017 року відповідь з Міністерства не надійшла.

 

Тадеєв вважає збори засновників недійсними

Петро Тадеєв сам виявив бажання звернутися до журналіста порталу «ЧаРівне.інфо», щоб дати додаткові роз’яснення щодо оплати за навчання. Аргументи нинішньої адміністрації коледжу про те, щоб визнати недійсними проплати до 19 вересня, називає такими, які слід спростовувати.

- Контракт, який підписують батьки із коледжем (а не з директором), передбачає зобов’язання коледжу. Плату за навчання не повинен хтось вимагати. Називають 19 вересня контрольним рубежем, але це не має законної сили, - заявив колишній директор коледжу.

Звинувачення щодо того, що вкрав гроші, теж спростовує, керуючись роботою ревізійної комісії коледжу. Мовляв, підписи комісії підтверджують, що порушень фінансово-господарської діяльності не було.

Ми завжди просили батьків, щоб вони платили трохи наперед, тому що не можна фінансово витримати навантаження, - запевняє Тадеєв.

Також згадав, як кілька років тому в коледжу були фінансові проблеми, а МЕГУ давав позику: «Два мільйони. Я сам підписував особисто. Якщо він побачив, що не вміє господарювати, то не міг позику взяти? І не займатися вимаганням у батьків», - заявив Тадеєв.

А у своєму випадку розраховував на те, що буде додаткова проплата від батьків, які припинили оплату, коли, мовляв, побачили негаразди в закладі. Крім того, каже, користувався кредитним лімітом від ПриватБанку, брав кредити та залучав спонсорські внески, овердрафти.

- П’ять місяців ми жили за рахунок коштів, які були проплачені наперед. Так живе будь-який приватний заклад. І Дем’янчук, можливо, так само живе, - наголосив Тадеєв.

Тадеєв показав протокол зборів засновників коледжу від 17 вересня, на яких його зняли з посади. На протоколі стояло два підписи – Анатолія Дем’янчука та Петра Тадеєва. Тому збори колишній директор коледжу вважає недійсними, керуючись Статутом управління коледжем, де зазначено, що збори вважають дійсними, коли на них присутні засновники, які володіють у сукупності більш ніж 60 відсотками загальної кількості голосів.

Свою відсутність на батьківських зборах Тадеєв підтвердив та пояснив так: «Я не приходив, тому що вважав, що з рейдерами мені немає що робити».

- Збори не просто не відбулися, вони були сфальшовані. І зараз я це відстоюю в суді, - заявив він.

 

Дем’янчук: Управління коледжем довело його до краху

Ректор МЕГУ Анатолій Дем’янчук запевняє, що з боку колишнього директора коледжу здійснювалися порушення, тому виникла потреба у його заміні.

- Університет має 20 % у засновниках. Тому відповіді я можу давати лише як уповноважена особа ректора університету від засновників, які мають 20 % засновницької частини. Хоча коледж ніколи не був би заснований і ніколи не функціонував би, якби не Міжнародний економіко-гуманітарний університет. Про це всі знають і всі це розуміють. Якщо підняти статут, то в одному із розділів можна прочитати, що завдяки Міжнародному економіко-гуманітарному університету, його науковому потенціалу, його матеріальній базі і так далі буде функціонувати Рівненський економіко-гуманітарний та інженерний коледж. На базі. І з адресою Дем’янчука, 4, – каже Анатолій Дем’янчук.

Наголошує, що згідно статуту коледжу, директора мають призначати засновники закладу, а не директор, як це було у випадку з паном Тадеєвим, перевірка діяльності якого, за словами ректора МЕГУ, показала порушення: 

- Із всіх зустрічей засновників, із роботи ревізійної комісії, із роботи комісії, яка перевіряла діяльність коледжу стало зрозуміло, що йдуть порушення чинного законодавства та статуту коледжу і сам директор себе перепризначає, назначає. Але згідно статуту директора призначають засновники. І коли дізналися, що директор коледжу сам себе перевів на директора на громадських засадах, то тут постало питання розібратися у діяльності коледжу. Коли почали розбиратися, то стало дуже цікаво та страшно. Тому що фінансово-господарська діяльність мала таке управління, яке довело коледж до краху, до прірви – як у господарській діяльності, так і у фінансовій діяльності. Тому приймалося рішення засновниками. Було проведено кілька зборів засновників, щоб прийняти рішення щодо спасіння коледжу. Запрошувався Тадеєв як директор коледжу. Він персонально запрошувався на збори батьками, працівниками. Але він ні разу не прийшов, - розповів Анатолій Дем’янчук.

Щодо звинувачень Тадеєва у рейдерстві пан Дем’янчук відповів: «Я що прийшов до нього додому? Чи до нього на фірму? Захопив фірму з установчими документами? Не я прийшов. Я не ходив сам».

На запитання, що робити в подальшому батькам, відповів: «Батьки заплатили за навчання у першому семестрі. Цих коштів на проведення навчання у першому семестрі не було. Тобто послуги не надані. Тому питання виникає до батьків. Як вони вирішать, так і буде».

На фото press-centr.com Анатолій Дем`янчук

За словами Дем’янчука, попередні рази, коли збиралися засновники коледжу, кворум був, а 17 вересня було 60 % від загальної кількості. Але в той же час, згідно статуту коледжу, рішення щодо усунення директора мають приймати більш ніж 60 % від загальної кількості. Анатолій Дем’янчук пояснив це тим, що Тадеєва було відсторонено, відповідно до Закону України «Про вищу освіту».

- У цьому Законі є пункт, що при порушенні директором чи ректором, засновники мають право усунути на шість місяців і поставити виконуючого обов’язки, щоб розібратися. Якби цього не сталося, то сьогодні чи завтра була б катастрофа для батьків і для всіх інших. І в тому числі відповідальність, як представник засновників, так само несло б МЕГУ, - сказав він.

Чи могло МЕГУ покрити дефіцит бюджету, як про це заявляв Петро Тадеєв?

- МЕГУ – це університет. А коледж – це окремий юридичний суб’єкт. Тому це абсурдне питання. Але таке питання ставилося з нашого боку, - каже Дем’янчук.

Після цього Анатолій Дем’янчук показав виписку із заробітної плати «бюджету восьми чоловік», де фігурувало прізвище «Тадеєв». На одному листку – це сума 1 мільйон 642 тисячі гривень.

- Це з серпнем включно – нарахування заробітної плати восьми людям. Тадеєв Петро, Тадеєв Юрій, Тадеєва Марія, Тадеєва Наталія, Дерлюк Ірина, Пелех і так далі, - прокоментував Дем’янчук. – Я думаю, що ви розумієте.

Також показав виписку на 2 мільйони 411 тисяч гривень. І запитав – «Вам зрозуміло, де можна було брати гроші на розвиток коледжу? І такого питання ніколи б не стояло, яке зараз стоїть».

Наостанок зазначив, що «коледж буде розвиватись під серйозним контролем - в першу чергу батьків».

- І сьогодні витрата ні однієї копійки в тому кризовому стані не вирішується без батьків. Коледж буде існувати. Але Тадеєв, я так думаю, бо спілкувався із засновниками, ніколи не буде керувати коледжем. Ніколи. При будь-яких рішеннях, - наголосив Анатолій Дем’янчук.

Борги після Тадеєва

Нинішня адміністрація коледжу повідомила, що Петро Тадеєв залишив кілька боргів, зокрема від несплаченої оренди гуртожитків.

Також залишив борг із телефонних розмов, на який вже є позовна заява: «Приблизно за місяць у нього близько шести-восьми тисяч за телефон було», - каже Едуард Гайдук.

Але найголовніший борг ректор МЕГУ Анатолій Дем’янчук назвав те, що станом на 13 вересня на рахунку коледжу був нуль, навіть з мінусом. Тому й було прийняте рішення, щоб кошти сплатили батьки.

Анатолій Дем’янчук пояснив зі своєї точки зору, за що платять батьки:

- Не вдруге платять батьки. Батьки оплачують за освітні послуги, які їм зараз надаються. Повинні були надаватися послуги, але вони не надавалися. Якщо я вам не скопав город, а ви дали мені сто гривень, що я повинен зробити? Повернути кошти, правда? Навчального процесу не було, - зазначив він.

Також ми поставили питання пану Гайдуку, чи отримував преференції Микола Шумелянко, голова батьківського комітету, адже про це зокрема заявляли деякі батьки. Але Едуард Гайдук це заперечив:

- Ніяких він не має преференцій. Він заплатив, як і всі, хто бажає тут навчатися. І далі буде думати, як бути з тими коштами, які він перший раз платив, - наголосив Гайдук.

Стосовно побоювань, що коледж може збанкрутіти Гайдук сказав наступне: «Батьківський комітет контролює витрати, кожну копійку. Не як ви думаєте, що Шумелянко, а весь батьківський комітет. Навчальний процес йде».

Натомість слова про борги Петро Тадеєв називає безпідставними.

- Ревізійні комісії за підписами всіх членів ревізійної комісії впродовж 14 років ніяких фінансових зловживань не виявили. Можу показати акти комісії. Є підписи членів ревізійної комісії – Євтуха, Пелеха, Тадеєва. Що стосується гуртожитку, то, можливо, якийсь місяць було не заплачено. Це великі суми? А телефон є контрактним, де плата за контракт складає 500-600 гривень. Якщо я перебував у закордонному відрядженні, то плата відповідно була більшою. Але шість тисяч в місяць - це абсурд. Але коли я був закордоном, то вартість розмови могла бути більшою, ніж це передбачено контрактом, - пояснив він.

 

Фінансова ситуація в коледжі стабілізується, - бухгалтер

Ми також зв’язалися з бухгалтером РЕГІКу Оленою Демчук, яка запевнила, що коледж нині не відчуває серйозних фінансових потрясінь, але натомість підтвердила, що були труднощі у вересні.

- Щоб все було нормально, для подальшого функціонування закладу, звичайно, ця сума повинна бути і тоді буде все нормально. Тому що якщо грошей немає на початок навчального року, треба думати тоді, як жити далі, - сказала вона.

- Сесія пройшла нормально. Діти будуть далі навчатися, - додала бухгалтер.

- Почали прийматися певні дії для усунення цього становища, потрібно було за щось жити. Рішення, яке прийнялося, на даний момент, виходить правильним, бо інакше не можна було, - каже Олена Демчук.

 

Деякі батьки вирішили припинити навчання в коледжі

А тим часом мама Вікторії Байсарович пані Любов повідомила, що буде забирати документи із закладу саме через причину того, що примушують платити вдруге.

- Ми не будемо платити вдруге. Не факт, що потрібно буде ще раз оплачувати. Тому наша дочка продовжувати навчання не буде, - підкреслює пані Любов.

Жінка підтвердила, що вважає рішення про оплату вдруге протиправною: «Вони нічого конкретно не говорять, а спихають одне на одного», - наголошує вона.

 

Справа – за правоохоронними органами?

Надалі ж дехто з батьків, хто не згоден з другою оплатою, планує звертатися до правоохоронних органів та відстоювати свої права у суді.

Як повідомили у прес-службі прокуратури Рівненської області, до них надійшли звернення від батьків студентів Рівненського економіко-гуманітарного та інженерного коледжу, у яких вони висловили занепокоєння фактами безпідставного стягнення навчальним закладом подвійної оплати за навчання дітей, а також можливого незаконного використання коштів, оплачених за укладеними договорами. Ці заяви у листопаді 2016 року прокуратура скерувала за належністю для вирішення до Управління освіти і науки Рівненської ОДА і в Головне управління НП в Рівненській області. Проте у поліції поки що жодних звернень з даного приводу не отримували.

Разом з тим, деякі батьки продовжують звертатися й до юристів. Зокрема, як повідомила нам юрист Ліана Диновська, на сьогодні за юридичною підтримкою звернулося п’ятеро батьків. Відповідно будуть готуватися звернення до Управління захисту економіки в Рівненській області Департаменту захисту економіки Нацполіції.

- Готуємо звернення, щоб правоохоронні органи розібралися в даному питанні та прийняли відповідне рішення. Я не раджу батькам сплачувати вдруге, оскільки не відбулася ні ліквідація, ні банкрутство даного навчального закладу. По суті відбулася заміна директора. А батьки, відповідно договору, укладали правовідносини з коледжем, а не з директором, як з фізичною особою. Відомо також, що діти, батьки яких вдруге не заплатили за навчання, не допущені до екзаменів, - повідомила Ліана Диновська.

- До речі, документи не віддавали за умови, якщо батьки не напишуть, що вони забирають дітей за власним бажанням. Оскільки батьки стали заручниками ситуації, тому що дітей треба було швидко переводити в інші заклади, то вони змушені були писати заяви, що забирають документи за власним бажанням, - додала вона.

Після того, як правоохоронні органи почнуть займатися, хто винен в даній ситуації, батьки, за її словами, мають намір звертатися до суду та повертати кошти.

 

 

 

Денис ГРИЩУК

 


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...
  • Знесилений та дезорієнтований: зниклого жителя Вараського районі розшукали на Сарненщині

    28 03 2024, 15:40
    Жодних протиправних дій відносно нього вчинено не було.