Історія успіху ОСГ «Камелія»: як старий гуртожиток став сучасним будинком

Фото ілюстративне

З першими платіжками українці замислились, як заощаджувати, як ставати енергонезалежними та що взагалі робити. Однак є й ті, хто подбали про тепле житло заздалегідь. Одним з них є ОСГ (об’єднання співвласників гуртожитку) «Камелія», що знаходиться у Рівному на вул. Київській, 20.

З першими платіжками українці замислились, як заощаджувати, як ставати енергонезалежними та що взагалі робити. Однак є й ті, хто подбали про тепле житло заздалегідь. Одним з них є ОСГ (об’єднання співвласників гуртожитку) «Камелія», що знаходиться у Рівному на вул. Київській, 20.

До ремонту

Співвласники цього будинку, об’єднавшись, самостійно подбали про комфорт та теплу оселю. У цьому допомогла мешканцям розроблена містом "Муніципальна програма сталого розвитку на 2013 – 2017 роки". Вона передбачає співфінансування заходів і допомагає громадам у вирішенні місцевих проблем для покращення якості життя.

Після ремонту

Громадянська мережа ОПОРА познайомилась з головою правління об’єднання Наталією Дорофеєвою, аби дізнатись історію успіху занедбаного гуртожитку, що став сучасною багатоповерхівкою.

Створення ОСГ «Камелія»

Сьогодні об’єднання «Камелія» – красивий утеплений будинок. Дивлячись на нього, жодному не спаде на думку, що це звичайний гуртожиток, збудований у 1974 році. Історія співвласників об’єднання «Камелія» розпочалася у 2001 році. Будинок є одним з найперших у місті, де створені об’єднання. З того часу співвласники зробили багато, однак процес був важкий та тривалий.

ОСГ «Камелія» має як «переплановані» квартири, так і блочну систему (у блоці по 4 кімнати, лоджія, хол, загальна кухня, душові та вбиральні). Кімнати невеличкі, по 14-15 м2, а площа квартир – від 40 до 70 м2 . У будинку проживає 61 сім’я. Більшість з них – пенсіонери. І практично усі отримують житлові субсидії. Тому збирати кошти на реалізацію будь-яких заходів важко. За кошти співвласників у 2015 році встановили тепловий лічильник.

- Я звернулась до жителів будинку. За зиму 2014-2015 року ми побачили значну економію. Враховуючи ще й субсидії, «підіжмемо поясочки» і зберемо на утеплення, – розповідає голова правління.

За її словами, вісім разів збирали загальні збори співвласників, однак впродовж чотирьох місяців була зібрана вся сума та розпочалась робота. Звичайно, співвласники йдуть один одному назустріч. Для прикладу, один змешканців живе сам та потрапив до лікарні. Він не мав можливості сплатити повну суму за утеплення квартири. Правління будинку зібрало збори та вирішило зробили відстрочку, взявши гроші з квартплати. Зараз йому залишилось заплатити тільки 600 грн.

Досягнення співвласників – комфортне житло

- З 2001 року ми потихеньку почали будинок ставити на ноги. Так, за цей час були зроблені такі роботи: протягнули теплотрасу; відремонтували дах; електрощитові мережі від першого до п’ятого поверху; провели основний кабель з будинку і до болерної системи; замінили вікна у під’їзді на енергозберігаючі; проводили часткові ремонти у під’їзді; замінили труби; встановили загальні лічильники на газ, на холодну та гарячу воду, а також тепловий лічильник, – каже Наталя Степанівна.

У 2012 році ОСГ «Камелія» вперше скористалась Програмою підтримки ПРООН для заміни каналізаційної мережі, стояків гарячої та холодної води, водовідведення та заміни усіх труб у підвалі. Міська програма передбачала співфінансування: 80% – кошти муніципалітету та 20% – внесок громади. У 2015 році завдяки Муніципальній програмі сталого розвитку співвласники зробили капітальний ремонт житлового будинку. Зокрема, це укріплення фундаменту будинку, ремонт цоколю, карниз ушили бляхою та відремонтували сходи. Фінансування заходів: 70% – внесок міста та 30% – внесок населення. Вартість проекту становила 180 тис. грн.

У 2016 році об’єднання «Камелія» зробила ще один важливий крок для свого комфорту – утеплення будинку. Згідно Муніципальної програми, капітальний ремонт фасаду та обшивання балконів металопрофілем складав 712 тис. грн. Для реалізації проекту місто надало фінансування 70% загальної вартості.

«Колосальна економія – те, чого ми прагнули», – голова правління

Економія у співвласників об’єднання «Камелія» була комплексною: після заміни вікон чи після ремонту. Кожен реалізований захід впливав на споживання та сплату за енергоресурси. Першу помітну економію жителі побачили після встановлення приладів обліку тепла та води. Голова об’єднання самостійно регулює подачу тепла до помешкань співвласників. Далі, економія – після утеплення. Головне, що в результаті у квартирах та у під’їзді тепло.

- У нас лічильник на мінімалці і труби – 18?С, але у нас тепло. У підвальному приміщенні є загальні душі, адже не усі сім’ї змогли перебудуватися. Залишилось 6 душових для шести сімей. Ось раніше жителі, щоб спуститися до підвалу, закутувалися в шуби, а тепер виходять в шортах, – розповідає пані Наталія.

За півмісяця жовтня 2016 року співвласники сплачуватимуть за тепло – 4,70 грн/м2. За весь місяць ця сума буде майже 10 гривень. Якщо ж місяць буде теплим, то жителі платитимуть 4-5 грн за метр квадратний.

Вартість, яку сплачували співвласники за тепло до утеплення будинку:

Місяць Вартість тепла за 1 м2
листопад 2015 р. 6,80

грудень 2015 р.

7,30
січень 2016 р. 13,5                        
лютий 2016 р. 7,6
березень 2016 р. 6,5
квітень 2016 р. 3,2

 

Сьогодні вартість гігакалорій зросла практично вдвічі, однак ціна за для тепло ОСГ «Камелія» майже не змінилась. Упродовж листопада, навіть коли була завірюха і морози, в оселях було тепло. У кутових кімнатах раніше було холодноі сиро, на стінах виступала цвіль, а у шафах мокрий одяг. Тепер у них тепло, сухо та комфортно. Це і є результатом усіх старань.

Специфіка управління об’єднання співвласників гуртожитку

- Робота справді важка. Вона вимагає максимум нервів та часу, – каже Наталія Степанівна.

Голова розповідає, що часто приходять «нові і молоді» голови об’єднань на консультацію щодо процесу правління. Звертаються також будинки, які хочуть приєднатися до об’єднання.

- Зажди хочеться допомогти та поділитися досвідом. Але щоразу на зборах та спілкуючись індивідуально з мешканцями інших будинків я повторюю, що саме ви живете у своєму будинку. І саме ви повинні доглядати за ним. Тому я прошу і наголошую: створюйте ОСББ, самостійно управляйте своїм будинком, самі будуйте свій добробут, – додає пані Наталія.

Історія ОСГ «Камелія» – приклад того,як потрібно дбати про свій дім. Здавалось би, простий, нікому не потрібний гуртожиток. Нікому, окрім самих його жителів. Саме вони, об’єднавшись, провели доволі багато заходів, аби зараз почуватись комфортно у власному домі. Вони не опустили руки, а крок за кроком йшли до своєї мети. І саме вони створили власний затишок, тепло та добробут. 

Прес-служба ГМ "ОПОРА"


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • У Рівному стали відомі прізвища переможців конкурсу «Учитель року-2024»

    29 03 2024, 08:11
    Четверо наших педагогів увійшли до фіналу І туру всеукраї...
  • Завтра у Рівному очікують дощову погоду

    28 03 2024, 20:06
    Завтра атмосферний фронт із заходу Європи зумовить коротк...
  • Шантажував і примушував до проституції: поліцейські затримали сутенера з Рівного

    28 03 2024, 18:31
    За даними слідства, щоб втягнути жінок у проституцію чоло...
  • Заступник Секретаря РНБО побував з робочою поїздкою на Рівненщині

    28 03 2024, 18:26
    Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і о...
  • Амфетамін, гашиш та галюциногенні гриби: у Рівному викрили продавців наркотиків

    28 03 2024, 17:46
    21-річного уродженця Хмельниччини, жителя Рівного, поліце...
  • На Рівненщині конфісковане майно передали на потреби військових

    28 03 2024, 17:09
    Колоди різних порід дерев, бензопили, декілька ноутбуків ...
  • Цієї неділі в Органному залі відбудеться благодійна фотосесія

    28 03 2024, 16:18
    В рамках БЛАГОЯрмарку, який буде відбуватись 31 березня н...