Одне з кращих ОСББ Рівного ділиться своїми досягненнями та секретами успіху

Фото ілюстративне

Створюючи об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), ми почуваємося впевненіше, адже готові самі дбати про власний будинок.

Створюючи об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), ми почуваємося впевненіше, адже готові самі дбати про власний будинок. А коли проводимо ремонтні роботи чи впроваджуємо енергоефективні заходи – тоді по-особливому щасливі та успішні.

ОСББ «Шухевича-2», що знаходиться у Північному районі міста Рівного, вже сьогодні може пишатись власною історію успіху, оскільки не перший рік має позитивну практику догляду за житлом. Мешканці будинку постійно рухаються вперед, впроваджуючи нові заходи, а керуючі справами допомагають їм у цьому.

Що зроблено?

ОСББ «Шухевича-2» створене у 2004 році та включає 505 квартир. За період свого існування об’єднання мало двох керуючих справами. Спочатку зроблено капітальний ремонт даху в чотирнадцяти під’їздах, а у першому та восьмому – модернізацію ліфтів.

Починаючи з грудня 2011 року керівництвом будинком займається Петро Будько. За час його керівництва багато зроблено та досягнуто, у тому числі:

  • встановлено автоматизований вузол обліку теплової енергії (тепловий лічильник);
  • замінено трасу від першого теплового колодязя до будинку, загальною протяжністю 128 метрів;
  • зроблено капітальний ремонт ліфтів у восьми під’їздах;
  • здійснено благоустрій прибудинкової території (зрізано сухі дерева, приведено в порядок асфальтне покриття), огороджено газон від паркувальників, зроблено клумби;
  • проведено ремонт входу в під’їзд, встановлено світлодіодні прожектори для вуличного освітлення;
  • встановлено металевідвері у всі технічні приміщення та виходи на дах, а також антивандальні замки (типу «краб»);
  • проведено ремонт усієї запірної арматури на стояках холодного та гарячого водопостачання 14 під’їздів (а це приблизно 180 кранів);
  • встановлено у кожному під’їзді поштові скриньки, у місцях розриву тепломережічастково замінено теплоізоляцію.

Звідки взяли кошти?

Звичайно, для проведення усіх цих заходів необхіднічималі гроші. Тому ОСББ «Шухевича-2» використовує всі можливі шляхи отримання необхіднихкоштів.

«І тут для нас Муніципальна програма – як «палочка-виручалочка», – акцентує Петро Будько.
Фінансування Муніципальної програми сталого розвитку на 2013-2017 рр. здійснюється у таких співвідношеннях:міський бюджет – 50 % – 80 % (до 500 тис. грн);громада, спонсори – 20 % і більше.Громада, яка повторно подає проект, повинна бути готовою до збільшення власного внеску, а саме: перший проект – не менше 20 %, другий – не менше 25 %, третій та наступні проекти – не менше 30 %.

ОСББ «Шухевича-2» скористалася цією Програмою для проведення капітального ремонту ліфтів у восьми під’їздахта для ремонту вузла обліку регулювання теплової енергії із заміною тепломережі заспівфінансування 30 % / 70 % (де 30 % – мешканці будинку, а 70 %– міський бюджет).
У 2016 році співвласники знову подали заявку на участь в Муніципальній програмі, аби відремонтувати ліфти у решті чотирьох під’їздах. А наступного року плануєтьсязаміна труб внутрішньої мережі або утеплення будинку.

«Для нас Муніципальна програма– недостатньо вигідна, адже ліміт на один будинок – 500 тис. грн. У масштабах нашого будинку, 500 тис. грн на утеплення– «це капля в морі». Плюс наших 100 тис. грн – це 600 тис. грн. Грубо кажучи, можна утеплити 1 тис. м2, можливо, трохи більше. Тому чекаємо більш масштабних програм в рамках співфінансування з державного бюджету», – розповів керуючий справами.

Яка ж економія?

Економія, звісно ж, є. Жителі будинку проводять не тільки ремонтні роботи. Перш за все, вони впроваджують енергоефективні заходи для збереження енергетичних ресурсів та власних коштів.
«Встановлення лічильника мешканці окупили за перший опалювальний сезон. А лічильник уже третій рік», – додала бухгалтер ОСББ «Шухевича-2» Наталія Савчук. За її словами, у двох поспіль опалювальних сезонахплатили вдвічі менше.
Щомісяця жителі будинку можуть отримати інформацію, скільки будинок спожив теплової енергії та яка економія.

«Я обслуговую будинок уже 4 роки, слідкую за температурним режимом, допомагаю з сантехнікою. Можу впевнено сказати, що після встановлення лічильника економія відчутна», – розповів слюсар-сантехнік будинку Василь Якович.

Звичайно, і жителі задоволені. А це головне.

«Після створення ОСББ відчуваються зміни, спокійніше стало. У нас і дорога заасфальтована, і квіти посаджені, і дерева», – додала мешканка будинку на Шухевича, 2 Галина Іванівна.

ОСББ «Шухевича-2» не зупиняється на досягнутому, планів ще доволі багато. Головне – бажання громади та підтримка жителів. Саме для реалізації усіх задумів і варто було створити ОСББ, щоб самостійно доглядати за власним домом.

Підготувала прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.


На Щасливому (Запис низ)

Новини по темі:

  • На Рівненщині за минулу добу ліквідували вісім загорянь сухої трави

    28 03 2024, 14:05
    Впродовж минулої доби рятувальники Рівненщини ліквідували...
  • У Рівному встановлять меморіальну дошку загиблому захисникові Дмитру Марцинковському

    28 03 2024, 13:35
    29 березня відбудеться відкриття дошки пам‘яті загиблому ...
  • На Сарненщині згоріла господарча будівля

    28 03 2024, 13:00
    У Сарненському районі рятувальники ліквідували пожежу в п...
  • Стало відомо, коли депутати Рівненської обласної ради зберуться на чергову сесію

    28 03 2024, 12:29
    Визначено дату 22-ї сесії Рівненської обласної ради.
  • У Малолюбашанську громаду завітали гості з Литви

    28 03 2024, 12:18
    На Рівненщину з візитом прибула делегація Біржайського ра...
  • Вночі у 18-річної рівнянки патрульні виявили наркотики

    28 03 2024, 11:58
    Вночі у 18-річної пасажирки авто патрульні виявили речови...
  • Другу добу служби прочісують ліс та околиці в пошуках жителя Вараського району

    28 03 2024, 11:21
    Другу добу тривають пошуки зниклого жителя Вараського рай...